Aktuelno

Belivuk i drugi osumnjičeni nisu uložili žalbu – pravosnažno potvrđena optužnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

10:13

Belivuk i drugi osumnjičeni nisu uložili žalbu – pravosnažno potvrđena optužnica
Veljko Belivuk i Marko Miljković - Copyright E-Stock, E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud je u Beogradu je, na sednici veća održanoj 27. septembra 2021. godine, doneo rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i drugih koji su sa njime sarađivali, stoji u saopštenju ovog suda.

"Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal od 30.07.2021. godine stupila je na pravnu snagu", stoji u saopštenju Višeg suda.

Optužnica je potvrđena za ukupno 30 osoba za razna krivična dela, među kojima su zločinačko udruživanje, ubistva, silovanje, otmice, trgovina narkoticima i druga dela.

Kako je tekao postupak do sada?

Istraga protiv ove kriminalne grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih lica za nova krivična dela ili novih lica.

Tužilac Mladen Nenadić je ranije ukazao da se pripadnici ove grupe terete za krivična dela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Reč je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku gde su mučeni, likvidirani, raskomadani i samleveni u mašini za meso: Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Lazar Vukičević i Zdravko Radonjić.

Tužilac je ranije novinarima pokazao i  fotografije koje će se koristiti kao dokaz protiv ove grupe.

Na fotografijama su pomenuti muškarci najpre živi, mučeni, sa odsečenim glavama, a potom su se mogli videti i isečeni delovi tela složeni u kadi.

U pitanju su fotografije iz komunikacije pripadnika ove grupe zaplenjene sa servera SKY i dobijene za ovu istragu putem međunarodne pravne pomoći od jedne zapadnoevropske države.

Pored pomenutih fotografija sa SKY servera zaplenjeni su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičene.

Uhapšeni 4. februara

Ova grupa uhapšena je 4. februara. Veljko Belivuk i Marko Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Parizanove navijačke grupe “Principi”.

Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Nedelju dana kasnije uhapšen je i A.Š. kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa ovom grupom.

U aprilu je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena je mašina za mlevenje mesa koja je razmontirana i poslata na veštačenja.

Komentari (0)

Srbija