Aktuelno

Oni će doneti presudu Mladiću - pet sudija, nijedan iz Evrope

Komentari

Autor: N.B.

08/06/2021

-

14:34

Oni će doneti presudu Mladiću - pet sudija, nijedan iz Evrope
Oni će doneti presudu Mladiću - pet sudija, nijedan iz Evrope - Copyright profimedia, irmct.org, Printskrin: Youtube/Voices of the Tribunal

veličina teksta

Aa Aa

Konačnu presudu Ratku Mladiću, nakon više izmena sudija tokom samog postupka, obelodaniće u utorak veće od pet sudija od kojih nijedan nije iz Evrope - četiri je s afričkog kontinenta, a jedan sa Jamajke.

Prvostepeno, Mladić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a da li će kazna biti potvrđena ili ublažena odlučuje Apelaciono veće kojim predsedava Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (naslednika Haškog tribunala) izabrana je 2011, a prethodno je radila i kao sudija Visokog suda Zambije, ali i Zimbabvea. Zanimljivo je da je bila nagažovana i kao pravni savetnik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Osim nje, o presudi će odlučivati i Aminata Ngum iz Zimbabvea koja ima i državljanstvo Gambije. Ona se za međunarodno  krivično pravo specijalizirala u Holandiji. Za sudiju Mehanizma imenovana je 2011.

Poput predsedavajuće, i ona ima iskustvo  pravnog savetnika Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija za Ruandu. Prethodno je bila sudija  Visokog suda Gambije.

Sejmor Panton, član Veća sa Jamajke sudijsku dužnost obavljao je na Jamajci i na Kajmanskim ostrvima. Za sudiju Mehanizma imenovan je 2016, pet godina nakon prvog pojavljivanja Mladića pred sudom 3. juna 2011.

irmct.org, Printskrin: Youtube/Voices of the Tribunal

 

Elizabet Ibanda-Nahamija je iz Ugande. Među osnivačima je antikorupcijeske nevladine organizacije ove zemlje, a učestvovala je i u izradi ustava. Bila je angažovana i kao branilac pred Specijalnim sudom za Sijera Leone , ali pred Tribunalom UN za Ruandu gde je stekla iskustvo u suđenjima za ratne zločine.

Sud za Ruandu bio je stacioniran u Aruši, u Tanzaniji i pred njim su se odvijala suđenja za ratne zločine počinjene 1994. godine kada je u dva meseca ubijeno najmanje 800.000 pripadnika plemena Tutsi. Specijalni sud za Sijera Leone osnovan je zbog suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti  počinjene  tokom građanskog rata u Sijera Leoneu koji je počeo 1996. godine.  Za sudiju Mehanizma u Hagu imenovana je u martu 2018.

Iste godine na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove imenovan je i Marokanac el Baž. Obavlja dužnost savetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a bio je i zamenik državnog tužioca Maroka.

On je imao najmanje vremena za slučaj Ratka Mladića, budući da je u Apelaciono veće imenovan nakon smrti Geberda Gustava Kama u februaru ove godine. Upravo zbog toga da bi se upoznao s predmetom, izricanje konačne presude koje je prvobitno bilo planirano za maj, pomereno je za jun.

Sastav Apelacionog  veća je utvrđen nakon što je 2018. Međunarodni sud u Hagu usvojio zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija koje su predsedavale većima koja su osudila najviše oficire Vojske Republike Srpske za  zločin protiv čovečnosti i genocida u Srebrenici.Tada su zbog "utiska da su pristrasni" iz Veća izuzeti sudije  Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Okončanje haškog procesa Mladiću i prethodno je u nekoliko navrata odlagano zbog pandemije koronavirusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

EPA/MARTIN MEISSNER POOL

Ratko Mladić

Ratka Mladića (79), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je 22. novembra 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su u žalbi zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH. Žalbena rasprava okončana je 25. avgusta prošle godine.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995, a on je u bekstvu bio do kraja maja 2011. kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

Suđenje se odvijalo u 530 dana tokom kojih je svedočilo 377 svedoka.

Komentari (0)

Srbija