Politika

Bramerc: Očekujem da će Mladiću biti potvrđena doživotna kazna

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

13:57

Bramerc: Očekujem da će Mladiću biti potvrđena doživotna kazna
Bramerc: Očekujem da će Mladiću biti potvrđena doživotna kazna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serž Bramerc rekao je, uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, da očekuje da će mu kazna doživotnog zatvora biti potvrđena.

"Optimistični smo da smo uspeli da uverimo sudije Žalbenog veće da potvrdi izrečenu provostepenu presudu", rekao je Bramerc u intervjuu za BH Radio 1.

Bramerc je uveren da će kazna doživotnog zatvora biti potvrđena, ali je upozorio da će i nakon toga ostati problem koji stvaraju, kako je rekao, pokušaji da se sudski dokazane činjenice osporavaju, a zločini relativiziraju.

Bramerc smatra da je veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida na Zapadnom Balkanu sada prisutnije nego što je bio slučaj pre deset godina i, kako je rekao, na to planira da upozori Savet bezbednosti UN kada tom telu bude podnosio redovan izveštaj o radu.

Dodao je i da ne sme da se toleriše "neodgovornost političara kada oni govore da u Srebrenici nije bilo genocida". 

"Hoće li presuda Mladiću nešto promeniti? Na žalost, mislim da ishod neće uticati na neke od nacionalističkih političara ali rekao bih da će ovo biti vrlo važna odluka", kazao je Bramerc.

EPA/MARTIN MEISSNER POOL

Ratko Mladić

Na pitanje je li, ipak, moguće očekivati pomirenje, Bramerc je odgovorio da sami sudski procesi ne dovode automatski do pomirenja, ali se njima stiču preduslovi koji pružaju šansu za pomirenje.

"Ako želite da se dogovorite o zajedničkoj budućnosti, morate da se složite oko prošlosti i morate da prihvatite utvrđenu odgovornost pojedinaca koji su počinili stravične zločine, tako da mislim da su sudska procesuiranja izuzetno važna i da su preduslov za pružanje šanse za pomirenje", rekao je on. 

Glavna prepreka tim procesima su, kaže, političari koji još uvek žive u prošlosti i koji više vole da govore o duhovima prošlosti nego da se "bave problemima s kojima se ljudi danas suočavaju".

"To je veoma razočaravajući razvoj događaja koji ne odobravamo", kazao je Bramerc. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija