Aktuelno

Srpski tinejdžeri napadnuti u selu Staro Gracko kod Lipljana

Komentari

Autor: A. Ćup, Tanjug

14/02/2022

-

22:12

Srpski tinejdžeri napadnuti u selu Staro Gracko kod Lipljana
Srpski tinejdžeri napadnuti u selu Staro Gracko kod Lipljana - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Troje srpske dece napadnuto je 14. februara, oko 18:50 časova u selu Staro Gracko, potvrdio je za Euronews Srbija meštanin C.T.

Dvoje tinejdžera, dečak od 16 i sedamnaestogodišnja devojka izašli su da prošetaju u blizni kuće, a onda je naišao taksi iz koga je izašao mladić albanske nacionalnosti i pratio ih oko 50 metara.

Videvši da ih prati, deca su požurila devojčinoj kući a onda se, kako su ispričali, napadač iz čista mira zaleteo prema njima, te su oni odmah ušli unutra. Počeo je nogama da lupa na vrata i prozor, pokušavajući da provali u kuću, u kojoj se nalazila još jedna devojčica (11).      

Otac napadnutog dečaka je ubrzo stigao u komšijsku kuću, na poziv svog sina, te je zatekao napadača ispred dvorišta. Na pitanje, šta tu radi, napadač je na albanskom rekao da mu se učinilo da je video svoju suprugu koju traži.  

Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji, a prema rečima C.T., deca su nakon ovog napada uznemirena i uplašena.

Podsećamo da je upravo u selu Staro Gracko, jula 1999. godine ubijeno 14 žetalaca.

Kancelarija za KiM: Obavestićemo Lajčaka o napadu na Srbe

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da će obavestiti specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine o večerašnjem etnički motivisanom napadu na dvoje maloletnih Srba u Starom Gracku nadomak Lipljana.

Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i krajnje je vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put, navode iz Kancelarije za KiM.

Euronews/Vladislav Ćup

Kuća u kojoj se dogodio napad

U saopštenju se podseća da se večeras u Starom Gracku dogodio novi etnički motivisani napad na dvoje maloletnih Srba, kada su bez ikakvog povoda napadnuti Sanja D. i Veljko T. što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana.

Mladić i devojka večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović.

Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Srspka Lista: Nadležni da reaguju

Srpska lista najoštrije je osudila večerašnji napada na dvoje maloletnih Srba u Starom Gracku u opštini Lipljan, zahtevajući od nadležnih organa da hitno reaguju i spreče napade na srpski narod na KiM.

"Apelujemo na međunarodne predstavnike da svojim autoritetom utiču na lidere kosovskih institucija da zaustave napade na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Serija incidenata u kojima su žrtve Srbi i Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji večeras je, kako dodaju, kulminirala napadom na srpskog mladića i devojku u Starom Gracku u opštini Lipljan.

"Da stvar bude gora, policajci policijske stanice u Lipljanu do ovog trenutka, po našim saznanjima, nisu došli ni da uzmu izjave od prestravljene devojke i mladića, čime se šalje poruka da je maltretiranje Srba dozvoljeno", istsiče se u saopštenju Srpske liste. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija