Društvo

Učenici sa centralnog Kosova posle 22 godine dobili srednjoškolski centar

Komentari

Autor: A. Ćup

14/02/2022

-

18:53

Učenici sa centralnog Kosova posle 22 godine dobili srednjoškolski centar
Učenici sa centralnog Kosova posle 22 godine dobili srednjoškolski centar - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U Lapljem Selu, nadomak Gračanice, danas je otvoren srednjoškolski centar u čiju je izgradnju Evropska unija uložila 2,7 milona evra. Školski inventar je obezbedila opština Gračanica. Izgradnja škole je počela 2017. godine, a u njoj će nastavu pohađati učenici medicinske i ekonomske škole i gimnazije.

"Izgradnja škole je počela u julu 2017. godine i uprkos pandemije koronavirusa koja je usporila završetak radova tokom poslednje dve godine, srećan sam što sam napokon ovde kako bih predao školu opštini", izjavio je šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog, koji je zajedno sa predsednicom opštine Gračanica, Ljiljanom Šubarić, zvanično danas otvorio srednjoškolski centar.

"Učenici i prosvetni radnici dobili su najbolje moguće uslove za rad i učenje, kakve i zaslužuju, što godinama dokazuju svojim brojnim uspesima u domenu kulture, sporta i odličnog uspeha u kasnijim fazama obrazovanja i rada", rekla je predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Učenici i profesori su dobili 32 učionice, savremene informatičke kabinete, nekoliko laboratorija, salu za fizičko vaspitanje i otvorene sportske terene.

"Ovde imamo četiri kabineta praktične nastave, jedan kabinet informatike i još plus 11 učionica i ogroman prostor, mnogo bolje opremljenije prostorije za nastavu i za izvođenje praktične nastave, što je za medicinsku školu veoma važno", kazao je direktor medicinske škole, Miodrag Živić.

Za direktora gimnazije Dejana Denića, nove prostorije i bolji uslovi za rad, omogućiće učenicima da više vežbaju i uče, što će doneti i bolje rezultate.

"I ovako su naši učenici postizali dobre rezultate na takmičenjima, a posle ovakvih uslova nadam se da će to biti još bolje", kaže Denić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Direktorka ekonomske škole Dragica Mitić navela je da je prethodnih godina zbog nedostatka prostora bilo teško ispoštovati plan i program koji je predviđen za ovu školu.

"Mi smo dobili dva informatička kabineta i učionice koje se mogu pretvoriti u cabinet, s obzirom da se radi o stručnoj školi i da nam je potrebna pre svega primena savremene tehnologije, tako da ćemo moći svaku učionicu da pretvorimo u kabinet po potrebi", istakla je Mitić.

Prema rečima direktora, đaci koji će koristiti prostorije novog srednjoškolskog centra su medicinska škola koja broji 267 učenika, a koji su do sada nastavu pohađali odeljenjima u Gračanici, Donjoj Gušterici i Lepini, zatim ekonomska škola koja broji 192 učenika i koja je zajedno sa gimnazijom koja ima 146 učenika koristila prostorije OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

Sve srednje škole na centralnom Kosovu su posle 1999. godine iz Prištine izmeštene u okolna srpska sela u objekte osnovnih škola. Zbog nedostatka prostora, nastava je organizovana u nekoliko smena, a učenici su već više od 20 godina prinuđeni da u školu kreću i pre izlaska sunca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija