Politika

Diplomatska ofanziva Londona na Zapadni Balkan: Signali regionu, ali i svetskim silama

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

13/02/2022

-

18:30

Diplomatska ofanziva Londona na Zapadni Balkan: Signali regionu, ali i svetskim silama
Diplomatska ofanziva Londona na Zapadni Balkan: Signali regionu, ali i svetskim silama - Copyright AP/Tatyana Zenkovich, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo, Podgorica, Tirana u decembru i januaru, Beograd i Priština u februaru - to su bile stanice na skorašnjim mini-diplomatskim turnejama novoimenovanog specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča. Najpre njegovo imenovanje, a onda i posete ukazuju na intenzivniju aktivnost još jedne svetske sile na Zapadnom Balkanu, gde su se SAD i EU već usaglasile oko zajedničkog delovanja.

Za poznavoce prilika angažovanje Velike Britanije na ovim prostorima nije iznenađenje, a mnogi veruju da Britanci teže da nakon izlaska iz EU dodatno osnaže svoj uticaj. Na aktivniju ulogu Velike Britanije slutila je poseta britanskog ministra Bena Volasa u junu prošle godine, a potvrda tih slutnji došla je u obliku imenovanja Stjuarta Piča na mesto specijalnog izaslanika.

Sagovornici portala Euronews Srbija smatraju da Britanija svojim postupcima definitivno želi da ojača svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu koje ima od ranije i doprinese daljem rešavanju spornih političkih situacija. Takođe, navode da želi da se kao spoljnopolitički akter približi delovanjima EU i SAD koje na ovom prostoru imaju višegodišnje strategije.

Diplomatska ofanziva na Zapadni Balkan

Prethodnih dana Stjuart Pič boravio je u Beogradu i Prištini - na terenu koji mu nije nepoznat, pošto je 2000. godine bio na čelu vazduhoplovnih snaga KFOR-a. Međutim, sada je stigao prvi put u novoj ulozi. 

Prilikom posete Beogradu, ocenio je da Srbija i Zapadni Balkan imaju mnogo potencijala i da Velika Britanija, u saradnji sa širom međunarodnom zajednicom, želi da pomogne da se izgradi održiva stabilnost i prosperitet.

Takođe, on je istakao podršku Britanije dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije - to je istakao i u razgovoru sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim se takođe sastao, naglasiviši da podržava dijalog između crkava i verskih zajednica, kao i između svih ostalih političkih i društvenih strukutra. Podršku dijalogu sa Beogradom izaslanik Velike Britanije istakao je i tokom posete Prištini, u razgovorima sa predstavnicima tamošnje vlasti.

profimedia

 

Povdom ove posete, Miloš Petrović iz Centra za evroatlanske studije Instituta za međunarodnu poliitku i privredu, rekao je za Euronews Srbija da se dolaskom u posetu Zapabnom Balkanu prikazuje zainteresovanost Londona i pruža podrška aktivnostima EU i SAD u regionu.

"S jedne strane, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku daljoj demokratizaciji i stabilizaciji regiona, u kojem jedan od osnovnih destabilišućih aspekata predstavlja kosovsko pitanje. S druge strane, britanska strana se profiliše kao podržavajući akter u strategijama Evropske unije i SAD u tom području", kaže Petrović.

On je rekao da ova pozicija ima pozitivan uticaj i na odnos Londona i Brisela.

"Imajući u vidu prethodno gorko višegodišnje iskustvo Bregzita koje je ishodovalo poremećajima u vezama, faktičko koordinisanje s evropskim stavovima u pogledu politike spram Zapadnog Balkana predstavlja povoljan faktor za EU i odnose sa nekadašnjom članicom", dodao je Petrović.

Da je cilj Britanije bolja veza u regionu Zapadnog Balkana naveo je ranije i Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

"Žele da imaju čoveka koji će da posreduje između dve strane, da prati situaciju u tom delu Evrope i Balkana, ali i da pronađe rešenje koje bi odgovaralo sili koja ga šalje. Sve to govori o njihovoj zainteresovanosti da se neki problem reši, u skladu sa njihovim interesima, odnosno onim što oni vide kao izlaz iz date situacije", rekao je Zečević za Euronews Srbija.

Pixabay

 

Sa druge strane, kako smatra Miloš Petrović, Britanija je nakon odlaska Donalda Trampa stabilizovala odnose sa SAD, a sada bi u regionu Zapadnog Balkana mogla da bude i neka vrsta medijatora EU i SAD.

"Britanska spoljnopolitička uloga oduvek je bila percipirana kao dvojaka, sa jedne strane evropska, sa druge transatlantska, i u tom smislu treba posmatrati i aktivnosti na Zapadnom Balkanu, uključujući i one koje se tiču kosovskog pitanja. Nakon Bregzita, ta je dihotomija očiglednija, ali bliske veze sa obe strane pružaju mogućnost britanskim aspiracijama da budu neka vrstu medijatora između EU i SAD, kada je to potrebno", objašnjava Petrović u izjavi za Euronews Srbija.

Uloga u dijalogu Beograda i Prištine

Upravo kada je reč o situaciji na Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine, Dragiša Mijačić koordinator nacionalnog konventa EU za poglavlje 35, kaže da, iako nije direktan akter, Velika Britanija ima bitnu ulogu u kosovskom pitanju.

"Delovanje Velike Britanije često se doživljava na pozitivan, ali i na negativan način. Podsetiću da su najviši zvaničnici Srbije pominjali ulogu Velike Britanije u nemilim događajima na severu Kosova", kazao je Mijačić za Euronews Srbija.

Sa druge strane, Miloš Petrović sa Instituta za međunarodnu poliitku i privredu naveo je da Britanija nema ambicije da bude glavni akter dijaloga, niti da predlaže inicijative, već želi da podrži delovanje EU i SAD.

"Takvim aktivnostima London nastoji da povrati poverenje Brisela koje je uzdrmano u prethodnim godinama, da se pokaže kao pouzdan partner SAD, kao i da izbegne dalju međunarodnu marginalizaciju kao posledicu istupanja iz Evropske unije", ističe Petrović.

On napominje da, bez obzira na isticanje međusobne podrške kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, stavovi SAD i EU nisu identični.

"Unutar Unije ne postoji jedinstven stav spram samoproglašene nezavisnosti Prištine, dok Vašington zagovara 'međusobno priznanje' Beograda i Prištine. Bez obzira na to, Vašington je oduvek, barem formalno, podržavao dijalog između Beograda i Prištine koji traje duže od decenije, iako su rezultati tog evropskog angažovanja vrlo ograničeni", dodaje Petrović.

profimedia

 

O saradnji SAD i EU na ovim prostorima i angažovanju u procesu dijaloga govori i Mijačić, ističući da su još neizvesne dalje aktivnosti.

"Imenovanjem ser Stjuarta Piča za specijalnog predstavnika dobila se jedinstvena adresa za komunikaciju sa Velikom Britanijom po pitanjima vezanim za Zapadni Balkan, uključujući i dijalog sa Prištinom, što je svakako čin koji treba pozdraviti. Ostaje da se vidi u kojoj meri će ser Pič harmonizovati svoje aktivnosti sa ambasadorom Lajčakom i Eskobarom, da li će govoriti istim glasom ili će tu biti i disonantnih tonova", zaključio je Mijačić.

Učvršćivanje pozicije

Velika Britanija je kao svetska sila pristuna odavno na ovim prostorima, a tokom prethodnog perioda težila je da ostvari bilateralni odnos sa državama Zapadnog Balkana, nakon što je napustila EU.

To se najpre odnosilo na ekonomski aspekt odnosno trgovinske sporazume kakav je prvenstveno trebalo da bude Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji koji su Srbija i Velika Britanija potpisale u aprilu prošle godine. Međutim, pregovori i potpisivanje tog sporazuma nisu išli glatko jer su se ispred saradnje dve zemlje isprečili politički problemi.

Tako je Velika Britanija u sporazum želela da uvrsti i deo koji se tiče Specijalnog suda u Hagu. Sporazum je ličio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan 2008. godine sa Briselom, te se tumačilo da Britanija ovim želi upravo da zadrži svoj uticaj na ovaj prostor, kao država nakon napuštanja evropskog bloka.

NATO

 

Mnogi su između redova čitali i ulogu Velike Britanije u tenzijama na severu Kosova i Metohije u oktobru prošle godine kada su vlasti u Prištini saopštile da su izvršile akciju u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao na ulogu jedne strane sile. Iako nije konkretno rekao koja je to, mnogi su tumačili da je reč o Velikoj Britaniji, a Britanije je dala podršku vladi u Prištini u "očuvanju vladavine prava na celom Kosovu".

Britanija je bila u fokusu pažnje i prilikom posete ministra odbrane Bena Volasa prošlog juna, nakon koje je on za britanski Telegraf rekao da britanski bezbednosni interes da bude uključen u postjugoslovenski razvoj situacije. On je istakao da će Britanija pomoći Srbiji da se oslobodi ruskog "uticaja i manipulacije".

Kada je Stjuart Pič imenovan na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, saopšteno je da će nejgov cilj biti za zastupa britansku "privrženost stabilnosti i napretku regiona", i da će raditi upravo na pitanju Kosova, odnosno da će partnerima dati podršku u dijalogu Beograda i Prištine uz posredništvo Evropske unije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija