Politika

Britanska ambasada: Prioritet PIča rad s partnerima u podršci dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

17:18

Britanska ambasada: Prioritet PIča rad s partnerima u podršci dijalogu Beograda i Prištine
Nikolas Abot i Aljbin Kurti - Copyright kryeministri.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je danas da su prioriteti specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča, koji boravi u Prištini, rad s partnerima u podršci dijalogu s Beogradom, uz pomoć EU.

"Ser Stjuart radi na unapređenju stabilnosti i napretka regiona", navela je britanska ambasada na Tviteru.

Kako se navodi u saopštenju, Pičovi prioriteti su "rad s našim partnerima u podršci dijalogu" s Beogradom, "uz podršku EU", "podsticanje rešavanja pitanja prošlosti kao što su ratni zločini i nestala lica i unapređenje ekonomskog razvoja".

 

 

Pored jutrošnjih sastanaka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i predsednikom vlade Aljbinom Kurtijem, Pič će se sastati i sa predstavnicima ostalih političkih partija, navela je britanska ambasada.

Prema saopštenju iz Kurtijeve kancelarije, teme razgovora s Pišom bile su održivi mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost. Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Nikolas Abot.

Kurti je, kako je navedeno, rekao da je Vlada Kosova angažovana u procesu dijaloga u Briselu.

"Dijalog treba da bude principijelan i da poštuje ravnopravnost strana i gde su krajnji korisnici građani, a ne političari", rekao je Kurti uz opasku da "teritorijalni integritet, suverenitet, funkcionisanje države, ustavnost i zakonitost, sve vreme i svuda, ostaju netaknuti".

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, izaslanik Pič je izrazio spremnost i spremnost da pomogne u procesu dijaloga.

Kurti je, kako je saopšteno nakon sastanka, zahvalio emisaru na pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva pre, tokom i posle rata na Kosovu i proglašenja nezavisnosti.

"Velika Britanija je suštinski partner Kosova za razvoj i bezbednost", rekao je Kurti, pozdravljajući imenovanje izaslanika Piča kao ispravnu akciju koja će doprineti političkim procesima na Zapadnom Balkanu.

"Budućnost Kosova je u NATO-u i Evropskoj uniji i uloga Ujedinjenog Kraljevstva u ubrzavanju integracije Kosova u NATO je centralna, a kao sledeći i neophodan korak je članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, proces koji donosi stabilnost regionu", preneo je Kurtijev kabinet njegove reči.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija