Politika

Pič: Britanija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

22:50

Pič: Britanija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije
Stjuart Pič - Copyright AP Photo/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je večeras, na kraju posete Beogradu, da je u razgovorima sa liderima u Srbiji istakao podršku Britanije dijalogu Beograda i Pristine uz posredovanje Evropske unije.

Pič je u video snimku objavljenom na Tviter nalogu ambasade Velike Britanije u Beogradu naveo da je bilo reči i o regionalnoj stabilnosti i da je sa sagovornicima u Beogradu podelio svoje utiske nakon posete regionu, uključujući BIH, naglasivši "opasnost pretnje koju predstavljaju reči i dela koja izazivaju podele među zajednicama".

 

 

Ocenio je da Srbija i Zapadni Balkan imaju mnogo potencijala i da Velika Britanija, u saradnji sa širom međunarodnom zajednicom, želi da pomogne da se izgradi održiva stabilnost i prosperitet koji je neophodan i koji građani zaslužuju kao cenjeni i važni članovi šire evropske porodice.

Pič je rekao da ga je britanski premijer Boris Džonson zamolio da preuzme funkciju kako bi radio na produbljivanju bilateralnih odnosa Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana i jačanju političke i ekonomske saradnje.

"Moje imenovanje je znak naše posvećenosti bezbednoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti ovog važnog regiona. Došao sam ovde da bih slušao i učio", rekao je Pič.

Prema njegovim rečima, u razgovoima u Beogradu bilo je reči o napretku Srbije u programima modernizacije i reformi, programima koje Velika Britanija podržava kroz Fond za dobru upravu i uz pomoć Britanskog saveta.

Dodao je da je tokom posete saznao više o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da je imao priliku da razgovara o tome kako Velika Britanija može da pomogne ključnu tranziciju Srbije ka zelenoj ekonomiji.

"U susret predstojećim izborima u Srbiji razgovarali smo o važnosti zdravih demoktratskih procesa i institucija, o raznovrsnoj, nezavisnoj medijskoj sceni, dobroj upravi i vladavini prava", rekao je Pič.

"Hvala vam na toploj dobrodošlici", rekao je Pič na srpskom jeziku na kraju video poruke.

Pič se tokom dvodnevne posete Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i patrijarhom srpskim Porfirijem.

On bi sutra trebalo da poseti Prištinu. Kako prenose prištinski mediji, Pič će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Pič u Prištinu putuje iz Beograda, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija