Aktuelno

MUP o nestanku mladića iz Splita: Dnevno dobijamo oko desetak prijava ili dojava da je Periš negde viđen

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

17/02/2022

-

19:39

MUP o nestanku mladića iz Splita: Dnevno dobijamo oko desetak prijava ili dojava da je Periš negde viđen
Matej Periš - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za Matejem Perišem, koji je u Beogradu nestao u noći između 30. i 31. decembra ne jenjava. Pored policije, u potrazi učestvuju i građani, koji su i na društvenim mrežama napravili grupe posvećene potrazi.

Miloš Stanimirović iz odeljenja za potrage MUP-a Srbije navodi za RTS da na dnevnom nivou dobiju oko desetak prijava ili dojava da je Matej Periš negde viđen.

"Apsolutno smo dužni da odreagujemo na svaku prijavu. Mi svaku dojavu proverimo. Znači, ukoliko se javi da je Matej viđen na određenoj lokaciji, mi izvršimo terensku proveru, obavi se razgovor sa više lica, ali do sada mi nismo došli ni do kakvih novih saznanja na takve dojave", objašnjava Stanimirović.

Dodaje da se za Matejem traga od dana kada je podneta prijava o njegovom nestanku.

"Od dana kada je podneta prijava o nestanku hrvatskog državljanina Mateje Periša traga se za njim. Utvrđena je trasa kretanja, kako samog Mateje, tako i društva sa kojim je on došao u Beograd od zagreba do Beograda. Izvršene su terenske provere apartmana u kojima su oni boravili, mesta koja su posećivali i lokala", navodigost Beogradske hronike.

Navodi i da se potraga za hrvatskim državljaninom Matejem Perišom, koji je nestao u Beogradu, u noći između 30. i 31. decembra intezivno nastavlja.

Prinskrin/Youtube/MUP Republike Srbije

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naveo je da srpska policija proverava sve informacije u vezi sa Perišem. A hrvatski MUP je saopštio da ništa ne ukazuje da je nestanak Mateja povezan s nasiljem.

Nenad Periš, otac Mateja Periša naveo je da mu je s obzirom na vreme koje je proteklo nada smanjena, ali da se nije ugasila i da misli da će se potraga za njim srećno završiti.

Šta znamo do sada?

Nenad Periš došao je u Beograd čim je prijavljen nestanak njegovog sina, i rekao da se neće vraćati dok ga ne pronađu. 

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP koje je objavljeno nedavno. MUP je, inače, objavio nedavno rekonstrukciju trase kretanja Mateja Periša, kako bi utvrdili na kojim mestima se definitivno nalazio nestali mladić noći između 30. i 31. decembra.

Navodi se kako je on napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta.

Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Poslednji kadar - ušće Save u Dunav

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

MUP Srbije

Navodi se i kako se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona. Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića  i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija