Aktuelno

Reagovanja na presudu: Porodice Mladića i žrtava o sudiji Nijambe, stručnjaci o genocidu

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

17:36

Reagovanja na presudu: Porodice Mladića i žrtava o sudiji Nijambe, stručnjaci o genocidu
Reagovanja na presudu: Porodice Mladića i žrtava o sudiji Nijambe, stručnjaci o genocidu - Copyright Tanjug AP/Jerry Lampen

veličina teksta

Aa Aa

Povodom pravosnažne presude Ratku Mladiću, kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora reagovali su njegova porodica, porodice žrtava, pravnici, političari iz Republike Srpske i Evrope. 

Sin Ratka Mladića Darko je rekao da je presuda bila očekivana, iako je bilo razmimoilaženja mišljenja među sudijama. On je čestitao sudiji Nijambe, koja je imala izdvojeno mišljenje, na, kako je rekao, integritetu.  

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

“Pitam se samo da li su ove sudije koje su mirno klimale glavom uopšte ulazile u činjenice i u predmet, kao što je to predsedavajuća žalbenog veća uradila”, istakao je.  

Kaže da mu je najvažnije sada da poseti oca i da vidi kako je on sve podneo.  

S druge strane, Kata Hotić, majka dve osobe ubijene u Srebrenici je rekla da je ljuta na sudiju Nijambe, nazvavši je “otrovnom zmijom”.  

Ona kaže da su četvroica sudija prihvatili razumno optužbu i doneli presudu.  

Višnjić: Interes javnosti zbog politike

Advokat Tomislav Višnjić rekao je za Euronews Srbija da je današnja pravosnažna presuda  jedan od najočekivanijih ishoda.  

Višnjić je rekao da je žalbeno veće faktički potvrdilo nalaze prvostepenog veća, ali i nekoliko prethodnih nalaza koje su potvrdila veća u drugim predmetima.  

Euronews TV

“Suštinski je odbijena žalba tužilaštva za genocid u šest opština u BiH i time je ovo žalbeno veće došlo do istog zaključka kao i prethodna veća”, naveo je Višnjić. 

“U tom smislu je ta odluka važna, jer Srebrenica ostaje kao izolovani incident, a time RS opet dobija jednu vrstu olakšanja, jer definiitivno na celoj teritoriji i u samim njenim korenima nije bilo genocidne namere, kao što je bramerc pokušavao da tvrdi”, rekao je Višnjić.  

Na pitanje o velikom interesovanju javnosti za presudu, ocenio je da je u pitanju čist apolitika i da je on vezan za trenutna politička dešavanja i mogućnost da se presuda iskoristi kao argument u raznim političkim raspravama.  

Tapušković: Presuda očekivana

I advokat Branislav Tapušković kaže da je drugostepena presuda bila očekivana, ali smatra da je u žalbenom veću vođena ozbiljna rasprava da li da Mladića osude i za genocid u celoj Bosni i Hercegovini. 

"U veću je vođena ozbiljna rasprava da se Mladić oglasi krivim za genocid u celoj BIH i za šest opština, za koje je oslobođen, pa se žalilo tužilaštvo. Na to ukazuje odluka veća doneta glasovima sudija 3:2, kojom se žalba tužilaštva odbija", kazao je Tapušković. 

Da je bilo drugačije, to je, kako su se nadali u Federaciji BiH, mogao da bude osnov za akciju da se osporava opstanak Republike Srpske, smatra Tapušković. 

Oštre reakcije iz Republike Srpske

Sprski član predsedništva BiH Milorad Dodik je naveo da presuda Ratku Mladiću "nema veze s pravom i pravdom". On je rekao da je u BiH stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga više od 30.000 Srba. 

Tanjug/Rade Prelić

 

"A pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ovu presudu gledaju iz svojih kuća, kao slobodni ljudi, a znamo kakve su zlocine pocinili nad srpskim narodom", naveo je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je Haški tribunal drugostepenom presudom Ratku Mladiću “još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda” koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika. 

Duraković: Podeljeno mišljenje u društvu

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je za Euronews Srbija da ništa drugo osim potvrđivanja prvostepene presude nije smelo da se desi, ali da ostaje žal što sud nije uvažio žalbu tužilaštva i presudio da se dogodio genocid i u šest opština u BiH,.  

Međutim, ističe da je presuda konačna i da je presuđeno politici genocida.  

Euronews TV

“Nema dileme, susrećemo se sa podeljenim mišljenjem u društvu u BiH gde dobra većina građana veruje da su osuđeni ratni zločinci u stvari heroji i da se sud urotio protiv jednog naroda, što nije istina”, naveo je Duraković.  

Smatra i da će to onemogućavati izgradnju normalne i prosperitetne budućnosti.  

Zvaničnici u Sarajevu pozdravljaju presudu

Političari iz Sarajeva pozdravili su izricanje drugostepene presude Haškog tribunala Ratku Mladiću i potvrđivanje kazne doživotnog zatvora.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da današnja presuda Ratku Mladiću "govori da je postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinackih dela u BiH, temeljenih na etnickim razlikama".

Za ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković presuda Mladiću ima "nemerljiv značaj" za budućnost BiH i ceo region, jer se, kako kaže, "samo na istini i pravdi" mogu graditi trajni mir i stabilnost.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da pozdravlja presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, uprkos tome što u presudi zločini u šest opština iako su, kako tvrdi, imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi, prenosi portal Kilix.

Mišel: Presuda Mladiću bitna za okretanje ka budućnosti

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedna važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.

”To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mesto”, poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.

Stano: Poricanje genocida protivno evropskim vrednostima

Portparol EU Peter Stano je komentarišući konačnu presudu Ratku Mladiću u Hagu poručio da EU očekuje da svi politički akteri, u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

On je dodao da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima.

”Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, a s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir", navodi se u pisanom saopštenju portparola.

Borelj i Varhelji: "Ne može biti nekažnjivosti"

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su da će današnja presuda generalu Ratku Mladiću "doprineti izlečenju svih koji su patili".

Oni su ponovili da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

”Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, navodi se u saopštenju.

”Ne može biti nekažnjivosti”, zaključuju Borelj i Varheji.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je da se osuđujuća presuda bivšem komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine odnosi na individualnu odgovornost za njegova užasna dela, a ne na kolektivno kažnjavanje ili raspodelu krivice na bilo koju određenu zajednicu .

Ona je u saopštenju navela da osuđujuća presuda znači da ga je međunarodni sistem pravde Mladića proglasio odgovornim i da su njegovi zločini bili vrhunac mržnje radi političke dobiti, istakla je Bašele.


Brnabić: Hag je politički sud

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija posvećena istraživanju svih ratnih zločina, kao i za privođenje optuženih i kažnjavanje odgovornih za zločine. Na pitanje po kom zakonu se sudi u Hagu, premijerka kaže da je o tome već govorila i iskreno komentarisala sa predstavnicima međunarodnog suda. Kaže da je nesumnjivo Hag politički sud, a najveća zamerka joj je ta što sud nije doprineo pomirenju, već nas je od njega udaljio.

"Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili pre 26 godina. Čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tokom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprineo. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprineo pomirenju, a ja se sa time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprineo pomirenju", rekla je Brnabić za TV Pink.


Bilčik: Nastaviti proces pomirenja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas da konačna presuda Ratku Mladiću, kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora, predstavlja još jedan važan korak u postizanju odgovornosti za najteže zločine, kako je naveo, genocid i zločine protiv čovečnosti.

On je na svom Tviter profilu naveo da je od velikog značaja nastaviti proces pomirenja u regionu.

"Važno je nastaviti proces pomirenja u regionu, podržavajući rad REKOM-a na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima i drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava počinjenih u bivšoj Jugoslaviji", napisao je Bilčik.


Stoltenberg: Pravdeno je da Mladić odgovara za svoje zločine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove kojom je potvrdio osuđujuću presudu Ratku Mladiću.

"Pravedno je da on odgovara za svoje nečuvene zločine nad civilima, uključujući ubistvo hiljada bosanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine", stoji u saopštenju Stoltenberga.

NATO navodi da je Alijansa pomogla da se okončaju dva etnička rata na Zapadnom Balkanu devedesetih i da se zatvori ”mračno i sramno poglavlje evropske istorije”.

"Region ostaje strateški važan za naš Savez. Nastavićemo da doprinosimo stabilnosti i sigurnosti širom zapadnog Balkana promovišući mir i pomirenje", zaključuje se u saopštenju.


Beriša: Presuda generalu Mladiću pobeda pravde, na redu je Vučić

Bivši premijer Albanije Salji Beriša ocenio je da je današnja presuda generalu Ratku Mladiću "pobeda pravde".

U objavi na Fejsbuku Beriša je naveo da posle Mladića na red dolazi njegov "slepi poklonik" predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pobeda pravde! Nakon krvnika u Srebenici, na red dolazi njegov slepi poklonik Vučić, koji je izjavio da će za svakog ubijenog Srbina biti ubijeno 100 muslimana. Vučić je, kako bi sakrio svog krvničkog idola i ometao pravdu", naveo je u objavi Beriša.

 

Linta: Nemoralna i nepravedna presuda

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je presudu Ratku Mladiću kao nemoralnu i nepravdenu. Kako je naveo, ta presuda je  još jedan od brojnih dokaza da je sud u Hagu osnovan isključivo da sudi srpskom narodu.

"Srbi se osećaju ogorčeno, jer je Sud u Hagu proglasio srpske žrtve manje vrednim", naveo je Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

"Tragična je činjenica da ubijena srpska deca, žene, starci i ratni zarobljenici nisu bili dovoljan dokaz da tribunal osudi bošnjačke, hrvatske i albanske ratne zločince", naveo je on.

On smatra da je drugostepena presuda generalu Mladiću dodatno produbila nepoverenje između srpskog i bošnjačkog naroda jer je, između ostalog, potvrđena "bezočna i apsurdna laž da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima".

 

Komentari (0)

Srbija