Aktuelno

Nove lažne dojave o bombama u avionima "Er Srbije" - pet takvih slučajeva za samo nekoliko dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

23:45

Nove lažne dojave o bombama u avionima "Er Srbije" - pet takvih slučajeva za samo nekoliko dana
Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutašnjih poslova saopštilo je da je dojavljeno da je u avionu koji je trebalo da poleti iz Beograda za Moskvu postavljena eksplozivna naprava i da je i ta dojava bila lažna.

"Dojava da je u avionu koji je trebalo večeras da poleti iz Beograda za Moskvu postavljena eksplozivna naprava bila je i ovog puta lažna, ustanovljeno je kontradiverzivnim pregledom letelice", navodi se u saopštenju MUP-a.

U kontradiverzionom pregledu aviona učestvovali su pripadnici Čete za protivdiverzionu zaštitu i Čete vodiča službenih pasa Posebne jedinice policije Policijske brigade PU za grad Beograd, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije i PS Surčin.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Ovo je druga lažna dojava u sredu, a MUP je prethodno izvestio da je Aerodromu "Nikola Tesla" mejlom upućena lažna dojava o eksplozivnoj napravi na avionu koji je trebalo da poleti za Sankt Peterburg.

Pet slučajeva za nekoliko dana

Za samo nekoliko dana stiglo je čak pet lažnih dojava o eksplozivnim napravama u avionima Er Srbije koji saobraćaju za Rusiju.

Prvi put je 11. marta putem mejla prijavljeno da se u avionu "Er Srbije" Airbus A330 na letu JU-652 nalazi bomba, i to ubrzo po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla. Avion se vratio, a specijalne jedinice MUP-a su evakuisale putnike i izvršile pretres letelice, nakon čega je utvrđeno da je prijava lažna.

Po istom scenariju, avion za Moskvu je vraćen na beogradski aerodom i 14. marta, a policija je nakon pretresa letelice saopštila da radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl Aerodroma uputila lažnu dojavu. Treći put prijava je stigla neposredno pre poletanja aviona sa piste, a posao policiji i tužilaštvu otežava to što su mejlovi poslati sa elektronske adrese u Ukrajini.

To se dešava u trenutku kada je Srbija izložena pritiscima da obustavi letove ka Rusiji kao deo sankcija zbog rata u Ukrajini. Stručnjaci ističu da je komercijalno pitanje prešlo na teren politike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija