Aktuelno

MUP: Od danas pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

08:09

MUP: Od danas pojačana kontrola brzine kretanja vozila
MUP: Od danas pojačana kontrola brzine kretanja vozila - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas počinju da sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila. Ova akcija će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice Mreža saobraćajnih policija Evrope-ROADPOL, saopštio je MUP.

U okviru akcije će u četvrtak, 24. marta, biti realizovan takozvani "Speed Marathon", tokom kojeg će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja - ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije - presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila. U cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca prošle godine, naveo je MUP u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija