Aktuelno

Vulin: MUP će podneti krivičnu prijavu protiv Bogdanovića za neprijavljivanje krivičnog dela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

15:07

Vulin: MUP će podneti krivičnu prijavu protiv Bogdanovića za neprijavljivanje krivičnog dela
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom podneti krivičnu prijavu protiv Bobana Bogdanovića za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca i ocenio da "navodna saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića, za koja Bogdanović policiji nije dao nijedan dokaz i odbio poligrafsko testiranje, predstavljaju pokušaj kriminalizacije Srbije i uticaja na izborne rezultate".

Ministar je rekao da se protiv Srbije već godinama "vodi medijski rat lažima, podmetanjima, kriminalizacijom države, a posebno napadima, lažima, podmetanjima i kriminalizacijom predsednika Aleksandra Vučića i svih ljudi koji su mu bliski". Kako je dodao, poslednji takav napad desio se kada je posredstvom portala KRIK Bogdanović izneo svoja navodna saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je istaknuto u Vulinovoj izjavi za javnost, Bogdanović je za KRIK govorio "o svojim saznanjima koja navodno ima zahvaljujući svom druženju sa pokojnim kriminalcem".

Ministar je rekao da je srpska policija suviše ozbiljna da bi dopustila da se takve stvari izgovaraju, a da se ne ponudi zakonska mogućnost svakome, pa i Bogdanoviću da svoja saznanja saopšti, u skladu sa zakonom, nadležnim organima. Zbog toga, rekao je Vulin, po saznanju da će to biti emitovano, MUP je pozvao Bogdanovića u prostorije SBPOK gde mu je data mogućnost da se kao građanin izjasni o svojim saznanjima i da, u skladu sa zakonom, kaže sve što misli i zna. 

"Nije nam dao ni jednu jedinu činjenicu osim njegovih nepotvrđenih razgovora sa pokojnicima i o pokojnicima, ni jedan jedini dokaz", rekao je Vulin i dodao da je Bogdanović odbio poligrafsko testiranje. 

MInistar je rekao da upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova, koristeći zakonska ovlašćenja u skladu sa članom 332 stav 1, podnosi krivičnu prijavu za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca nadležnom tužilaštvu protiv Bogdanovića i da od njega očekuje brzu reakciju.

"Srbija je ozbiljna zemlja, u njoj ne može ovako brutalno da se laže, u njoj ne može ovako brutalno da se govore neistine", rekao je ministar Vulin.

U izjavi se navodi da je ministar pokazao knjige u kojima je sabrana četvorogodišnja istraga BIA i MUP-a, u kojima na hiljadama stranica može da se vidi sa koliko ozbiljnosti se pristupilo ubistvu Olivera Ivanovića i šta je sve urađeno da bi se ubistvo Ivanovića rasvetlilo.

"Obratili smo se za pomoć najznačajnijim službama sveta, tražili smo pomoć od svih službi koje su prisutne na KiM, od SAD, Velike Britanije, Nemačke, od Euleksa. Po Rezoluciji 1244 mi nemamo operativni suverenitet na prostoru KiM da bismo mogli sami da sprovodimo istragu, ali smo tražili i pomoć od svih koji tamo imaju uticaj ili zakonsku mogućnost da taj uticaj sprovedu. Nismo dobili puno pomoći. Kada smo tražili satelite, dobijali smo odgovore da je bilo maglovito, kada smo tražili veštačenje kamera i risivera, dobijali smo odgovor da će to biti urađeno, četiri godine kasnije još uvek nemamo odgovor. Ali radimo ozbiljno", naveo je Vulin,.

Komentari (0)

Srbija