Aktuelno

Bura oko Zakona o parničnom postupku: Rasterećenje sudova ili pravda dostižna samo za bogate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2021

-

13:13

Bura oko Zakona o parničnom postupku: Rasterećenje sudova ili pravda dostižna samo za bogate
Bura oko Zakona o parničnom postupku: Rasterećenje sudova ili pravda dostižna samo za bogate - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt predloga izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku izazvao je buru u javnosti i podeljen stav advokata po tom pitanju. Jedan broj nezadovoljnih advokata najavio je protest za danas u 14 sati ispred zgrade Advokatske komore u Dečanskoj ulici.

Sa druge strane Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je da je potpisivanjem sporazuma sa Ministarstvom pravde 4. juna "otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenjem Nacrta.

Svoje mišljenje na Nacrt izmena Zakona dale su sudije kako prvostepenih tako i apelacionih sudova koji su u načelu saglasni sa izmenama i smatraju da ga ne treba povlačiti već nastaviti javnu raspravu. 

Nacrt izmena zakona o parničnom postupku Radna grupa pisala je dva i po meseca. Za to vreme su, tvrde, uvažili i prikupili sva mišljenja i sugestije.  

Šta je predviđeno izmenama

Oni koji su radili na izmenama Zakona tvrde da će se izmenama Zakona rasteretiti sudove, da će biti brži i efikasniji pristup pravdi, da će biti manji troškovi za građane, siromašni oslobođeni plaćanja takse.

Sa druge strane kritičari navode da će biti teže ostvarivanje prava za siromašne, da se sudske takse moraju plaćati unapred, da postoji opasnost po kritički nastrojene medije, opterećenje Vrhovnog kasacionog suda.

Tanjug/Sava Radovanović

Deo advokata nezadovoljan izmenama Zakona

Iz Radne grupe poručuju da takse nisu predmet rasprave, da ta odredba više nije sastavni deo nacrta imajući u vidu sporazum predlagača i Advokatske komore Srbije.Tvrde da je sudska taksa u većini parničnih predmeta 1.900 dinara.

Profesor Pravnog fakulteta Nikola Bodiroga smatra da se rasprava sa stručnog terena prelila na ulicu i da je treba vratiti na teren pravne struke.

"Ono što preovlađuje jeste jednodušan stav da zakon ne treba povlačiti iz procedure, već eventualno javnu rasptavu produžiti. Dati dodatne komentare, primedbe i sugestije i nakon toga uobličiti zakonski tekst", rekao je Bodiroga za Euronews Srbija. 

Protest advokata

Deo advokata, koji su najavili protest za danas u 12, jer se protive potpisanom sporazumu sa ministarstvom i tvrde da nacrt ide na štetu građana. 

Advokat Čedomir Kokanović kaže za Euronews Srbija da je zakon loš, da je loša njegova sadržina, način donošenja, kao i da je prekratko bilo vreme da se bilo šta ozbiljno uradi.

"Tu je bilo prisustvo interesa, logističkih grupa, bankarskog lobija, država je sebi obezbedila zaštićenu poziciju. Advokatura nije bila uključena u sve ovo već su bile uključene određene grupice. Najveći deo advokata koji su svaki dan u sudu, koji treba da iznesu sve ovo je bila velika tajna. Mi smo neprijatno iznenađeni da u ovoj kasnoj fazi saznajemo šta se dešava i da je to toliko loše", rekao je Kokanović.

Euronews TV

On je naveo da se menja veliki broj postojećih odredbi, oko 130, te da je to temeljna reforma. Ističe da je svaka odredba koja se menja sporna, a da se u medijima pominje desetak.

Govoreći o taksama, on je rekao da za one koji nemaju dovoljno novca, nema pravde.

"Čujemo kako se od toga odustalo. Kada najviši predstavnici Ministarstva pravde i Vrhovnog suda kažu da je njima cilj da smanje broj parničnih predmeta u sudu, prvenstveno  bankarskih, a to se postiže taksama, da će oni zaista te takse da ukinu, kao i retroaktivnost koja dovodi do toga da se sudovi isprazne od postojećih predmeta", istakao je Kokanović.

Smatra da se priča o određenim modifikacijama provlači kako bi se ljudi uspavali i da se na "volšeban" način Nacrt nađe u parlamentu i po hitnoj proceduri usvoji.

Izmene zbog banaka?

Kokanović navodi i da su banke i tužbe protiv banaka zapravo motiv za izmenu Zakona. Podseća da je to rekla predsednica Vrhovnog kasacionog suda u jednom intervjuu.

"Ona je rekla da je glavni problem u sudovima puno predmeta od kojih je najviše bankarskih. Ako samo zbog bankarskih predmeta zabranimo podnošenje više tužbi, onda naopako okrećemo ceo sistem zbog jednog malog dela. Imamo situacije da je podnošenje više tužbi legitimno ili neophodno i da se ne može pružiti pravna zaštita drugačije", naveo je on.

Smatra da će izmenama biti oštećeni građani koji nemaju novca, a da je još gore od toga ukoliko bogat tuži siromašnog.

"Da bi se branili morate platiti taksu koja je 97.500 dinara. Ukoliko nemate novca da platite vi ste izgubili postupak", rekao je on.

Nezadovoljni advokati nemaju zamerku na digitalizaciju u sudovima, ali imaju na insistiranje da to bude isključivo sredstvo. Smatraju da je uz elektronski sistem potreban i papirni sistem.

Kokanović kaže da će istrajati u protestima, da se povuče Nacrt izmene i dopune Zakona, a zatim da se u transparentnijem postupku dođe do rešenja, ako je uopšte potrebno menjati zakon. 

Delibašić: Preopterećenost sudova

Zorana Delibašić sutkinja  Vrhovnog kasacionog suda i članica Radne grupe ne slaže se sa stavom nezadovoljnih advokata da lokalni sudovi nemaju dovoljne kapacitete za novi preraspodelu predmeta.

Ona je za Euronews Srbija navela su Prvi i Treći osnovni sud u Beogradu, kao i Viši sud i Vrhovni kasacioni sud zagušeni predmetima.

"Vrhovni kasacioni sud je, kada su u pitanu bankarski sporovi - troškovi kredita, u poslednja dva meseca delegirao 100.000 predmeta širom Srbije i zauzeo pravni stav po tom pitanju. Pravni stavovi ne obavezuju niže sudove, ali je argument naših presuda dovoljno ubedljiv za niže sudove da poštuju tu odluke. Neće biti problema da lokalni sudovi savladaju priliv predmeta", navela je ona.

Ističe da će se rasteretiti sudovi u Beogradu i da će ročišta u Prvom i Trećem osnovnom  sudu umesto u roku od godinu dana zakazivati na dva, tri meseca, te da Vrhovni kasacioni sud neće primati 70 predmeta mesečno.

Govoreći o visini takse, ona je rekla da nisu menjane poslednjih deset godina i da ne zna zbog čega to advokatima smeta. 

"Nema bojazni da građani neće moći da pristupe sudu zbog sudskih taksi", rekla je ona.

Navodi da je benefit za građane, koji tuže banke, jer će umesto da putuju u Beograd postupci se voditi u njihovim sredinama.

"Oživećemo advokaturu i u manjim mestima. Daćemo priliku advokatima u manjim mestima da zarade honorar", zaključiila je ona. 

Jedan broj nezadovoljnih advokata najavio je protest za danas u 14 sati ispred zgrade Advokatske komore u Dečanskoj ulici.

Komentari (1)

bg

11.06.2021 14:20

citav problem je sto se beogradskim advokatim uzima posao i predaje adv u manjim sredinama一 i zbog toga spinuju pricu o nekakvom bankarskom lobiju. podrska za promenu zakona

Srbija