Aktuelno

Usame Zukorlić: Potreba za istinom ispred emocija

Komentari

Autor: E. R./Tanjug

06/05/2022

-

13:44

Usame Zukorlić: Potreba za istinom ispred emocija
Usame Zukorlić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ekshumacija tela bivšeg Muftije i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića obavljena je danas u selu Orlje, nedaleko od Novog Pazara. Nakon toga, obdukcija je urađena u novopazarskoj Opškoj bolnici, dok je sahranjen u haremu Altun alem džamije.

Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, a govorili su muftijin sin i aktuelni predsednik PSS Usame Zukorlić i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Usame Zukorlić rekao je da je ekshumacija tela njegovog oca težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

On je kazao da je zahvalan pravosudnim organima Srbije na tome što su uvažili zahteve porodice da se formira međunarodna ekspertiza koja će nadgledati čitav proces.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Srbije su uvažili njihovu molbu da se formira tim u kome će učestvovati ekspert iz Sarajeva, direktor sudske medicine profesor Nermin Sarajlić i stručnjak iz instituta za sudsku medicinu iz Hamburga.

Ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića sprovodi se u sklopu istrage koju vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru, a po krivičnoj prijavi koju je Usame Zukorlić podneo Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću. On je tužilaštvu predao nalaze dve međunarodne laboratorije koji pokazuju, kako je rekao u obraćanju javnosti, da je njegov otac otrovan.

Usame Zukrolić je rekao da je želja porodice i roditelja pokojnog Muamera Zukorlića bila da se on sahrani u Orlju, ali da će sada moći da se "ispravi greška" i on ukopa pored ostalih uglednih muslimana iz ovog kraja Srbije i zahvalio Islamskoj zajednici Srbije što je to inicirala i odobrila.

On je rekao da zakonska procedura ne dozvoljava snimanje eskhumacije, što je podržao, ali je dodao da će mediji moći da snime čin ponovne sahrane u Novom Pazaru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija