Aktuelno

Obdukcija potvrdila da je juče u Dunavu nađeno telo Mateja Periša

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/05/2022

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obdukcija je potvrdila da je juče iz Dunava kod Ade Huje izvučeno telo Mateja Periša, mladića iz Splita koji je nestao u Beogradu uoči novogodišnje noći, zvanično je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prema preliminarnom nalazu obdukcije obavljene na Institutu za sudsku medicinu, smrt je nastupila nenasilnim putem. Na pronalasku hrvatskog državljanina bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda, navodi se u saopštenju

Prema nezvaničnim informacijama, rezultati toksikološke analize biće gotovi za dvadesetak dana.

Telo Mateja Periša biće ispraćeno sutra iz crkve Svetog Ante u Beogradu za Split, gde će biti sahranjen, saopštila je danas Beogradska nadbiskupija.

Telo će biti izloženo u crkvi, u Bregalničkoj 14, od 15 sati, a u 17 časova će biti ispraćaj koji će predvoditi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Telo koje je juče ujuturu pronađeno u Dunavu kod Ade Huje, kako je saopšteno u prvom trenutku, odgovaralo je opisu Splićanina Mateja Periša koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu. To je potvrdio juče njegov otac Nenad Periš pozivajući se na informacije koje je dobio od policije.

Na telu koje je izvučeno juče iz Dunava garderoba odgovara opisu one koju je Matej Periš nosio u noći nestanka - tamna majica sa aplikacijom, farmerke, bela patika, srebrni sat i mobilni telefon. To je takođe potvrdio i Matejev otac. U međuvremenu, čekale su se DNK analize i rezultati obdukcije. MUP  je sada potvrdio da telo pripada nestalom Splićaninu.

Juče je u Beograd stigao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. U On je novinarima, na mestu na kojem je krajem decembra prošle godine Splićanin poslednji put viđen, rekao da je porodica prva koja mora da sazna da li je pronađeno telo Matejevo ili nije. I Matejev otac, Nenad Periš, potvrdio je danas za Euronews Srbija da je stigao u Beograd.

Ovim povodom oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković koji je danas izrazio saučešće u ime vlade i svoje ime porodici Mateja Periša.

"Izražavamo saučešće porodici Mateja Periša nakon što smo primili informaciju iz Beograda. Juče sam razgovarao s njegovim ocem, žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na saradnji. U ime cele vlade, izražavamo naše saučešće", rekao je Plenković na početku sednice vlade.

Telo mladića juče je pronašla posada teretnog broda koja je odmah pozvala policiju. Iz MUP-a su tada za Euronews Srbija rekli da je policija postupila odmah po pozivu, ali da se osoba i dalje vodi kao NN lice. Nakon toga oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksilološke i DNK analize. Zapravo, tim analizama se utvrđuje identitet, kao i uzrok smrti.

Porodica 139 dana čekala informacije o Mateju

Otac nestalog Mateja Periša, Nenad kaže da je čekao na bilo kakvu informaciju o svom sinu 139 dana. Istakao je da ga je juče kontaktirala srpska policija i da mu je saopštila da su pronašli telo koje odgovara opisu njegovog sina. 

"Mora se još uporediti DNK, ali po odeći, pronađen mladić odgovara Mateju. Eto, to je ono što vam mogu reći, nemam za sada ništa drugo. Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moramo suočiti, ja i moja porodica. To je tako, dalje ne mogu ništa kazati. Jako mi je teško. Doći ću za Beograd", rekao je juče Periš.

On je za Jutaranji list rekao i da su mu do sada podršku uputili i iz hrvatskog MUP, iz ambasade Hrvatske u Beogradu, premijer Plenković, beogradski nadbiskup mu je takođe poslao poruku podrške...

"Ja se najiskrenije zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije, svima koji su saosećali sa nama, molili za Mateja. Zahvaljujem se i policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve vreme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je i naveo da su sve ovo vreme hrvatska i srpska policija slučaju pristupale profesionalno.

Telo je prevezeno na Institut za sudsku medicinu gde se rade sve potrebne analize koje je naložilo Više javno tužilaštvo.

Na slučaju Mateja Periša paralelno rade dve polcije - srpska i hrvatska, pa je juče u Beograd stigao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. On je novinarima, na mestu na kojem je krajem decembra prošle godine Splićanin poslednji put viđen, rekao da je porodica prva koja mora da sazna da li je pronađeno telo Matejevo ili nije. Dodao je i da bi obdukcija trebalo da bude gotova danas, a da će se nakon toga utvrditi uzrok smrti.

Gerovac je takođe saopštio novinarima da će ostati u Beogradu dok se sa sigurnošću ne utvrdi identitet tela i uzrok smrti.

"Kada se radi o utapanju, ono što se u ovakvim slučajevima radi jeste utvrđivanje prisutnosti vode u plućima, algi i tako dalje. Tako da ćemo tek nakon sprovedene obdukcije moći sa sigurnošću da kažemo šta je tačan uzrok smrti tela koje je pronađeno u reci. Ostaću u Beogradu dok traju istražne, odnosno obdukcione radnje. Mi od početka imamo saradnju sa srpskom policijom. Tokom današnjeg dana ostaćemo ovde, dakle dok se ne utvrdi uzrok smrti i na kraju krajeva, ono što najviše interesuje javnost da li se radi upravo o Mateju", rekao je Gerovac.

Komentari (0)

Srbija