Aktuelno

Vasilev dobio azil u Srbiji: Odbijen zahtev za izručenje bugarskog biznismena pravosudnim organima u Sofiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

22:55

Vasilev dobio azil u Srbiji: Odbijen zahtev za izručenje bugarskog biznismena pravosudnim organima u Sofiji
Vasilev dobio azil u Srbiji: Odbijen zahtev za izručenje bugarskog biznismena pravosudnim organima u Sofiji - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu odluku Višeg suda, kojom je utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Cvetana Radeova Vasileva, pravosudnim organima Bugarske.

Ovom odlukom pravosnažno je odbijen zahtev za izručenje bugarskog biznismena, jer je prošle godine konačno dobio azil u Srbiji.

Bugarska je tražila izručenje Vasileva zbog optužbi da je izvršio krivično delo pronevere, i za njim je raspisala međunarodnu poternicu, a on se u septembru 2014. godine predao srpskim pravosudnim organima.

Apelacioni sud je u obrazloženju odluke naveo da je rešenjem Kancelarije za azil MUP-a Srbije od 14. maja 2018. godine usvojen zahtev za azil u Srbiji, između ostalih i državljanina Republike Bugarske Cvetana Vasileva, a koje je postalo pravnosnažno 26. jula prošle godine.

Sud navodi da je on dokazao da postoje opravdani razlozi za sumnju da bi njegovo prinudno izručenje značilo stvaranje situacije u kojoj bi bio izložen mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju i da je u konkretnom slučaju ispunjen uslov za dobijanje azila u Srbiji u obliku utočišta, budući da mu preti progon u zemlji porekla, usled političkog mišljenja.

Komentari (0)

Srbija