Aktuelno

Oko 230.000 komada nelegalnog oružja na Kosovu, stručnjaci upozoravaju: Neophodna je jača kontrola

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

03/06/2022

-

18:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema izveštaju Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija – UNDP oko 230.000 komada nelegalnog oružja nalazi se u rukama građana na Kosovu i ta brojka se skoro ne menja od završetka oružanih sukoba.

Ipak, o broju oružja na severu i jugu Kosova, postoje različita mišljenja. Pojedini smatraju da se broj smanjuje na celoj teritoriji, dok su drugi mišljenja da se nije jednako sprovodila kontrola i oduzimanje oružja na severu i na jugu Kosova.

"Svake godine preko hiljadu komada oružja se oduzima prosečno, neke godine više, neke godine manje i ja mislim da je realno ova brojka opala. Nije to taj broj, međutim za sve ove postkonfliktne zemlje to je zabrinjavajuća situacija", kazao je za Euronews Srbija ekspert za bezbednost Nuderin Ibiši Ljeka.

Prema mišljlenju Nuredina Ibišija, koji je i član radne grupe za izradu novog zakona o oružju, jeste da je potrebno lobiranje kod građana da dobrovoljno predaju oružje, kao i nagrađivanje onih koji to urade. Za deo stručnjaka za bezbednost, to je nedovoljno, a problem je i što se do oružja vrlo lako dolazi.

Različita mišljenja o kontroli

Kako pokazuju podaci kosovske policije, 2021. godine zaplenjeno je 1.280 komada nelegalnog oružja i 42.031 komad municije, a od usvajanja Zakona o legalizaciji i predaji oružja 2017. godine, po rečima direktora Odeljenja za javnu bezbednost Mensura Hotija, legalizovano je samo 37.000 komada oružja.

Iako je vidno veliki broj oružja u posedstvu građana, neki stručnjaci ističu da se kontrola nije srazmerno sprovodila u svim delovima teritoroje Kosova i Metohije.

"Moje je mišljenje da je ovde KFOR uradio značajan posao što se tiče severne strane Kosova, u četiri severne opštine i ja mislim da je većinom to oružje, nekada legalno, a kasnije ilegalno, pokupljeno. Međutim, ti pritisci nisu rađeni na južnoj strani, ne u tolikoj meri kod albanskog stanovništva", kaže za Euronews Srbija Srđan Simonović istraživač u oblasti bezbednosti.

Kako je dodao, smatra i da bi kontrola korišćenja oružja trebalo da bude pojačana.  

Prema mišljenju eksperta za bezbednost Drizana Šalje, policija može da postavi više "ček pointa" u različitim ulicama i da ako pronađu oružje slučaj proslede sudu.

Sa druge strane, Nuredin Ibiš Ljeka navodi da je KFOR vršio operacije jednako na obe strane.

"KFOR kada sprovodi neku operaciju, sada više ne, ali pre, isto je bilo kao na severu, tako i na jugu. Policija Kosova kada preduzima operacije prilikom pretresa, oduzima to nelegalno oružje i municiju, tako da ne bih mogao da pravim neku posebnu razliku da li je to sever ili jug", navo je Ljeka.

Novinar Krešnik Gaši je, pak, ocenio da na Kosovu ima najmanje oružja na Balkanu i najmanje oružja kod građana, jer Kosovo izdaje najmanji broj dozvola za nošenje oružja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija