Aktuelno

U Tužilaštvu saslušana petorica osumnjičenih za pranje novca

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

14:14

U Tužilaštvu saslušana petorica osumnjičenih za pranje novca
U Tužilaštvu saslušana petorica osumnjičenih za pranje novca - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušana su petorica osumnjičenih za krivično delo pranje novca, navode iz ovog tužilaštva.

Kako kažu, vlasnik menjačnice iz Alibunara "Herc" S.D. i policijski službenik iz tog mesta M.M. koji se tereti i za krivično delo nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija na saslušanju su se branili ćutanjem, nakon čega je postupajući tužilac predložio sudu da im odredi pritvor. Druga trojica osumnjičenih, vlasnik preduzetničke radnje "Restoran kod Kovačevića" iz Alibunara G.Ć, direktor stovarišta "Unitrgovina" doo iz Kovačice J.B. i zaposleni u toj firmi Z.H. priznali su izvršenje radnji koje im se stavljaju na teret.

Za njih je tužilaštvo predložilo sudu da im odredi mere: zabrana napuštanja teritorije Srbije uz oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu sastajanja sa odredjenim svedocima.  

Kako iz tužilatva dalje navode, sumnja se da je S.D. u toku 2014. godine pozajmio G.Ć. iznos od 10.000 evra, uz kamatu od 5 odsto mesečno, a kako G.Ć. nije mogao da vraća ovu nesrazmerno ugovorenu kamatu, do 2018. godine dug je narastao na 60.000 evra.

"Kako bi mu vratio dug, na predlog S.D, G.Ć. je na ime svog restorana podigao namenski kredit od 59.160 evra 'za energetsku efikasnost' kod Garancijskog fonda AP Vojvodine. G. Ć. se tereti da je tako dobijen novac u dinarskoj protivvrednosti, po nalogu S. D, prebacio na račun "Unitrgovine", dok je novac knjigovodstveno proknjižen kao avans", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Sumnja se da J. B. iz blagajne "Unitrgovine" podizao novac iz dnevnih pazara i predavao ga na ruke S. D. i M. M, da bi potom, kako bi prikrio izvršenje krivičnog dela, naložio Z. H. da sačini lažne fakture o navodno isporučenom građevinskom materijalu.

U stanu i drugim prostorijama koje koristi M. M. prilikom pretresa je pronađena municija različitog kalibra, koju je držao bez dozvole nadležnog organa.

Komentari (0)

Srbija