Aktuelno

Pred Evropom teška zima kada je u pitanju snabdevanje gasom, zvaničnici tvrde da Srbija ima "plan B"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

19:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok neke evropske zemlje već počinju sa primenom kriznih planova radi štednje gasa, Srbija radi na nabavci tog energenta za zimu, ali i sama ima plan B za slučaj nestašica.

"Postoje planovi prvog, drugog, trećeg nivoa, država je nabavila dovoljno mazuta, toplane će možda u nekom trenutku, znači pričam samo za taj trenutak kada nečeg nema i kada se sve stopira, onda će toplane morati možda da prelaze na mazut, postoji plan, znamo šta ćemo da radimo“, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. 

Dan ranije, ministar finansija Siniša Mali rekao je da se već pune skladišta gasa u Mađarskoj, koje je Srbija nedavno zakupila.   

“Uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra", rekao je ministar finansija Siniša Mali. 

Na pitanje  može li se desiti da u slučaju gasne krize, Srbija ne može da računa na dotok gasa preko Bugarske ili na uskladištene količine u Mađarskoj, ministarka energetike odgovara da je u teškim trenucima sve moguće. 

“Iskreno se nadamo da se neće desiti da se međunarodni ugovori krše. Zato što je međunarodni ugovor sa Mađarima kao i ugovor sa Rusijom za gas koji prolazi balkanskim tokom. Ali to je sve nešto na šta moramo da računamo. Ova zima će biti teška za celu Evropu, ne može da ne bude teška i za nas”, istakla je Mihajlović. 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara, što je dovoljno, ako se dnevno povlači pet miliona, da je to dovoljno za nekih 46 ili 47 dana.

"Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali, zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bi mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno", rekao je Vučić.

Kaže da ćemo tako moći da obezbedimo 11 miliona kubika dnevno, što je dovoljno za pokrivanje više od 70 odsto naših dnevnih potreba. Time bi smo se osigurali, istakao je Vučić.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković smatra da Srbija treba da ima svoja skladišta gasa. Napominje da je država imala mogućnosti i da proširi Banatski Dvor sa 450 na milijardu metara kubnih, što je predlagala i ruska strana, ali, kaže, nije poznato zašto je Srbija to ranije odbila.

“Jos veća je žalost što nismo koristili EU kredite, direktive i molbe da napravimo svoja gasna skladišta u Srpskom Itebeju, kapaciteta milijardu kubika. U Srpskom Itebeju bi to bio veći iznos, ali bi bio u potpuonsti naš. To je najunosniji posao", kaže za Euronews Srbija stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

Ministarka Mihajlović kaže da se i dalje radi na tome da se dobije saglasnost ruske strane za proširenje gasnog skladišta u Banatskom Dvoru.

Dodaje da se razmišlja i o izgradnji podzemnog skladišta u Itebeju ili nekoj drugoj lokaciji, kapaciteta od milijardu kubnih metara. Ono bi, dodaje, trebalo da bude u vlasništvu Srbije, a gradnja bi koštala oko 200 miliona evra. 

 

Komentari (0)

Srbija