Biznis vesti

Mihajlović: Plan da početkom sledeće godine počne izgradnja novog podzemnog skladišta gasa

Komentari

Autor: Fonet

28/04/2022

-

13:18

Mihajlović: Plan da početkom sledeće godine počne izgradnja novog podzemnog skladišta gasa
Šan Meklaud i Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je plan da početkom naredne godine počne izgradnja novog podzemnog skladišta gasa, saopštilo je to ministarstvo posle sastanka Mihajlović i ambsadorke Velike Britanije Šan Meklaud.

Mihajlović je naglasila da za sada nema problema u snabdevanju našeg tržišta gasom, da dobijamo ugovorene količine, ali i da smo spremni ukoliko dođe do prekida isporuke.

"Naš dugoročni cilj jeste diverzifikacija dobavljača gasom, i kada bude završena interkonekcija Niš-Dimitrovgrad u septembru naredne godine, pregovaraćemo o sklapanju ugovora o nabavci gasa iz LNG terminala u Grčkoj ili gasa iz Azerbejdžana.

Plan je da početkom naredne godine počne izgradnja i novog podzemnog skladišta gasa", rekla je Mihajlović. Istakla je i da je energetika najvažnija tema u celom svetu, i ocenila da će poslednja situacija sa prekidom isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj imati ekonomske i energetske posledice i na EU i na naš region.

"Spremni smo za svaku situaciju, ali ne možemo da predvidimo šta će se dešavati", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da za sada nema problema u snabdevanju našeg tržišta gasom, da dobijamo ugovorene količine, ali i da smo spremni ukoliko dođe do prekida isporuke. Sa ambasadorkom Meklaud je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarala o odnosima dve države, unapređenju saradnje u energetskom sektoru, energetskoj bezbednosti, diverzifikaciji u gasnom sektoru, energetskoj efikasnosti i zelenoj agendi.

Ocenila je da su velike mogućnosti za saradnju Srbije i Velike Britanije u svim oblastima energetske tranzicije i sprovođenju zelene agende, uključujući izgradnju novih kapaciteta, pre svega onih koji koriste obnovljive izvore energije i nove tehnologije.

Ambasadorka Meklaud istakla je da postoji velika zainteresovanost britanskih kompanija da učestvuju u izgradnji energetske infrastrukture u Srbiji.

"Srbija je u fokusu, ne samo zbog toga što je najveća zemlja u regionu, već i zato što je ostvaren veliki ekonomski napredak, a smatramo da postoje još veće mogućnosti posebno za unapređenje saradnje u oblasti izgradnje energetske infrastrukture", rekla je Meklaud i ocenila da je rad Mihajlović "veoma značajan za stabilnost, sigurnost i prosperitet Srbije" i da se nada nastavku saradnje.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarano i o potpisivanju memoranduma o saradnji Srbije i Velike Britanije u oblasti energetske tranzicije i borbi sa klimatskim promenama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis