Aktuelno

Milenković treći put u Višem javnom tužilaštvu, iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2022

-

10:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Odeljenja za suzbijanje droga Slobodan Milenković danas je u Palati pravde u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu iskoristio svoje pravo da u svojstvu građanina ne odgovara na pitanja tužioca.

Kako je najvio njegov advokat Zdenko Tomanović, podneće Ustavnom sudu žalbu zbog povrede prava na život, prava na nepovredivost psihičkog i fičičkog integriteta, kao iprava na zabranu nečovečnog i ponižavajućeg postupanja.

Takođe, zahtevaće od Ustavnog suda da nalože odlaganje izvršenja odluke MUP-a kojom se Milenković oslobađa dužnosto čuvanja tajne.

Tomanović je tražio da se uradi bezbedonosna procena na osnovu dobijenih informacija o ugroženosti Milenkovića.

"Ne postoji mogućnost da nijedan organ ne podstrekava policajca da otkriva svoje tajne, a saslušavaju ga kao građanina" poručio je Tomanović i dodao da je Milenković želeo da razgovara, ali da se protiv njega vodi kampanja kriminalizacije, kako je rekao, da bi se dekriminizovao postupak za "Jovanjicu".

Takođe, Tomanović je najavio i da će predati i pritužbu Zaštitniku građana, tvrdeći da ne mogu MUP i bezbednosne službe da puste načelnika tima za borbu protiv droga, a da ne provere da li mu službe uključene u aferu Jovanjica, spremaju likvidaciju koja, kako je rekao, treba da liči na mafijašku.

Podsetimo, ovo je bio treći put da Milenković dolazi na razgovor u tužilaštvo, jer je prvi put rekao da ne želi da odgovara na pitanja bez prisustva advokata, zbog čega je razgovor odložen, dok je prethodne nedelje odgovorio na pitanja na koja je mogao bez odobrenja nadređenih.

U međuvremenu tužilaštvu je dostavljena odluka ministara unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina, kojom se Milenković oslobađa čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza pred tužilaštvom.

Tužilaštvo je ranije obavestilo javnost da je Milenković pozvan na razgovor kako bi se izjasnio na navode bivših visokih funkcionera MUP-a iznetih tokom prethodnih sedmica u javnost.

Povodom tih navoda Više javno tužilaštvo u Beogradu je naložilo prikupljanje informacija i obaveštenja.

Tužilaštvo je tada istaklo da se provere koje su u toku ne odnose na već procesuirane predmete, pa ni na predmet u javnosti poznat kao "Jovanjica".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija