Aktuelno

Slučaj seksualnog zlostavljanja u Petnici, direktor Božić: Najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vreme

23/06/2021

-

21:48

Slučaj seksualnog zlostavljanja u Petnici, direktor Božić: Najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva
Slučaj seksualnog zlostavljanja u Petnici, direktor Božić: Najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Pet maloletnih osoba u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine doživelo je seksualno nasilje i to od istog zlostavljača, piše nedeljnik "Vreme". Reč je o, kako se navodi, prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

Nekadašnji direktor Petnice Vigor Majić, u kratkoj izjavi za Euronews Srbija, potvrdio je da su se u Petnici "sa ovim problemom suočili pre četiri godine". Naveo je i da dalje neće komentarisati dok se javnosti saopštenjem ne oglase iz Upravnog odbora Petnice.

Ovim povodom oglasio se i sadašnji direktor Petnice, Nikola Božić, koji je za Euronews Srbija rekao je da je vreme da se priča, "ali da najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva".

"Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasiljada progovore i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato, u narednim danima prepuštamo da se medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je Božić.

Istraživačka stanica Petnica

 

Naime, prema saznanjima nedeljnika "Vreme", pet žrtava je u periodu od 2003. do 2014. iskusilo sekusalno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica.

"Reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće. Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji... U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju", navodi "Vreme".

Prema saznanjima ovog nedeljnika, žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat. Neke od sagovornica "Vremena" godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

Kako su navele žrtve, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. Nedeljnik prenosi i da se Vigor Majić, nekadašnji direktor Petnice izvinio žrtvama nasilja u Petnici.

Komentari (0)

Srbija