Aktuelno

U Prištini održan protest protiv nasilja nad ženama nakon slučaja silovanja jedanastogodišnje devojčice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

18:47

U Prištini održan protest protiv nasilja nad ženama nakon slučaja silovanja jedanastogodišnje devojčice
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U Prištini je danas održan protest protiv nasilja nad ženama i devojkama koji je organizovala nevladina organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju. Protest je održan nakon slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice koji se dogodio u subotu.

"Zaštita devojaka i žena", "Država je kriva", "Obrazujte dečaka" i "Naoružajte žene", neki su od transparenata koje su nosili učesnici protesta.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Protest je otpočeo u centru Prištine, nakon čega su se učesnici zaustavili ispred zgrade kosovkse vlade, gde su crvenom farbom obeležili ulazna vrata. Crvena farba je bačena i na ulazna vrata Ministarstva pravde i zgrade Sudskog i tužilačkog saveta tzv. Kosova.

Trina Binaku, jedna od organizatorki protesta, obratila se okupljenima rečima da država nije uspela da kazni počinioce, niti je obezbedila devojčicama miran život. Ona je rekla da je silovanje devojčice od strane petorice muškaraca nastavak patrijarhalnog sistema koji neprestano proizvodi silovatelje.

"Naš otpor će se omasoviti i radikalizovati. Pružaćemo otpor svim raspoloživim sredstvima sve dok svaka devojka i žena ne bude slobodna i bezbedna”, rekla je Binaku, tražeći od vlade da stvori efikasne mehanizme za dostojanstven tretman preživjelih nasilja, fer tretman žena i zaslužne kazne za nasilnike.

Kako prenosi Anadolu agencija Binaku je podsetila da je u prvih šest meseci 2022. godine policiji prijavljeno 36 slučajeva silovanja.

U vezi sa ovim slučajem, uhapšeno je pet muškaraca, od kojih je četvorici određen jednomesečni pritvor, dok se izricanje presude petom očekuje danas. Među uhapšenima su tri maloletnika.

Zbog ovog slučaja juče je ostavku podneo generalni direktor Policije Kosova Samedina Mehmetija, a danas i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima Alji Gaši.

"Ostavka je došla kao moralni čin Gašija, pošto je jedan od osumnjičenih za silovanje bio na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim ustanovama za više krivičnih dela”, navodi se u saopštenju Korektivne službe Kosova i dodaje da je Korektivna služba prihvatila njegovu ostavku.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja objavio je na Facebooku da je prihvatio zahtev za ostavku Samedina Mehmetija “iz ličnih razloga i profesionalne savesti". Dalje je istakao da je kosvoski premijer Albin Kurti imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora Fehmija Hotija, dosadašnjeg zamenika direktora Kosovske policije.

Ovim povodom reagovao je i program UNICEF na Kosovu. U objavi ove organizacije na Tviteru navodi se da su šokirani i ožalošćeni izveštajima o seksualnom napadu na devojčicu, kao i da je od ključne važnosti da dete dobije hitnu negu i zaštitu.

 

Komentari (0)

Srbija