Aktuelno

Švarm o "slučaju Petnica": Nakon teksta se javilo još šest novih žrtava, cilj je da se razbije "zavera ćutanja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2021

-

21:55

Švarm o "slučaju Petnica": Nakon teksta se javilo još šest novih žrtava, cilj je da se razbije "zavera ćutanja"
Švarm o "slučaju Petnica": Nakon teksta se javilo još šest novih žrtava, cilj je da se razbije "zavera ćutanja" - Copyright Printskrin/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pet maloletnih osoba u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine doživelo je seksualno nasilje i to od istog zlostavljača, piše nedeljnik "Vreme". Reč je o, kako se navodi, prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme", Filip Švarm, rekao je za Euronews veče da se posle ovog teksta, javilo šest novih žrtava seksualnog zlostavljanja.

Kako kaže, ni on sam ne zna njihova imena, jer je u ovom slučaju najvažnija stvar zaštita žrtava.

"Ako one to ne žele, ne postoji mogućnost da izađu njihova imena u javnosti. Obavljeno je desetak službenih, i tridesetak neslužbenih razgovora u vezi sa ovim slučajem", dodaje Švarm.

 

Kako kaže, očigledno je da se ni prethodni, a ni trenutni direktor Petnice nisu snašli dovoljno dobro, ali da je važno što se ne prebacuje odgovornost, već postoji izvinjenje.

Cilj teksta je bio da se razbije "zavera ćutanja" i neophodno je da se osigura da se ovakve stvari više nikada ne ponove, dodaje Švarm.

"Važna je edukacija od malih nogu"

"Jako je važno da svi koji rade sa decom budu adekvatno obučeni za ovakav način rada", ističe je Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, dodajući da je važno i da seksualno nasilje prestane da bude tabu tema u javnosti.

Neke vidove seksualnog nasilja ni ne doživljavamo kao takve, dodaje, a to je upravo ono što se preispitivalo kada je uvedeno krivično delo seksualno uznemiravanje.

Bez obzira na to, ocenjuje da je zakonski okvir relativno dobar. 

"Moramo da damo prostor svim tim ženama i muškarcima da njihov glas dođe do javnosti ako, i kada oni budu spremni za to", naglašava Pavlović.

"Ovo nije presuda Petnici kao instituciji"

Kada je u pitanju izveštavanje medija u ovakvim situacijama, Švarm naglašava da postoje stvari koje ne smeju da se zataškaju zarad "bilo kakvih viših ciljeva", i da ovo nije nikakva presuda Petnici kao instituciji.

Pavlović je rekla da, kada je u pitanju fenomen nasilja nad ženama, nisu dovoljne samo informacije koje mogu da se dobiju na fakultetima ili sličnim institucijama, već je potrebna šira edukacija.

Nasilje ne bi smelo da bude tabu tema u porodicama, i neophodno je sa mladim ljudima od malih nogu graditi poverenje kada su roditelji u pitanju, ali je takođe potrebno i graditi dečije samopouzdanje, dodaje.

Komentari (0)

Srbija