Aktuelno

Belivuk i Miljković negirali krivicu za ubistva Mihajlovića i Mitića

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

19:16

Belivuk i Miljković negirali krivicu za ubistva Mihajlovića i Mitića
Belivuk i Miljković negirali krivicu za ubistva Mihajlovića i Mitića - Copyright E-Stock/Koča Sulejmanović

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je pripremno ročište u procesu protiv organizovane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Na današnjem ročištu pripadnici grupe su negirali krivicu za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, svi osim svedoka okrivljenih koji su se izjasnili da su krivi, preneli su novinarima advokati ispred suda.

Kako su preneli advokati, na pitanje suda da li su počinili krivična dela sa druge optužnice, Belivuk je rekao "kako da priznam pobogu" dok je Miljković samo kratko rekao "ne priznajem".

Druga optužnica je danas pročitana, nakon čega su se okrivljeni kratko izjasnili o ubistvima. Pripremno ročište se nastavlja sutra kada bi advokati trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja.

Prethodno pripremno ročište je odloženo jer je jedan od optuženih Vlade Draganić bio u izolaciji zbog kovida 19.

Belivukova i Miljkovićeva uvodna izlaganja na nekom od prethodnih ročišta su bila intrigantna i provokativna, kako su tada preneli advokati novinarima.

Belivuk je, prema rečima advokata, tokom izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije "Skaj" i mašinu mašinu za mlevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mleli prethodno ubijene ljude.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

On je tada takođe rekao da su fotografije iz optužnice fotošopirane.

Miljković je u svom izlaganju, kako su preneli advokati, rekao da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav".

Takođe, Miljković je prema rečima advokata rekao da Zdravka Radojevića supruga i dalje verovatno krije, kao i da su svi svedoci-okrivljeni "patolozi pod hipnozom".

Rošište zatvoreno za javnost

Pripremno ročište je, inače, zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici oštećenih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Belivuk i Miljković su u julu angažovali nove advokate Vladimira Petrovića i Gordanu Božilović Petrović koji će ih zastupati u daljem postupku.

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Prema tom sporazumu on će svedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svedoce protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

E-Stock, privatna arhiva, Printscreen/MUP

 

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Proširena istraga

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su npovcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija