Aktuelno

Kokain u Evropi postaje sve jeftiniji i čistiji, količine rastu ali i uloga krijumčara sa Balkana

Komentari

Autor: Euronews

26/06/2021

-

18:19

Kokain u Evropi postaje sve jeftiniji i čistiji, količine rastu ali i uloga krijumčara sa Balkana
Kokain u Evropi postaje sve jeftiniji i čistiji, količine rastu ali i uloga krijumčara sa Balkana - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Čistoća kokaina u Evropi se u protekloj dekadi povećala za 40 odsto. Ove droge je na tržištu sve više, međutim ona je i sve jeftinija, upozoravaju Ujedinjene nacije (UN) u izveštaju objavljenom povodom Svetskog dana borbe protiv narkotika. 

UN sada upozoravaju da u Evropi posao sa kokainom cveta, naročito nakon epidemije koronavirusa, pa jedinice za borbu protiv droga ponovo imaju mnogo posla.

Proizvodi od kanabisa postaju sve jači zbog većeg sadržaja tetrahidrokanabinola i sada dominiraju onlajn trgovinom drogom. Zbog pandemije se narkotici sve više šalju poštom. Zbog toga Carina Austrije sve više kontrolište distributivne centre pošte.

Jirgen iz Jedinice za prevenciju prevare rekao je za Euronews da se broj zaplena povećeo u proteklom periodu, a da im u tome najviše pomažu obučeni psi.

Euronews Srbija

 

"Danas smo imali oko 40 zaplena, zahvaljujući obučenim psima. Otvaramo pakete i otkrivamo različite substance, poput psihoaktivnih supstanci maskiranih u soli za kupanje, a imamo i ekstazi, proizvode od kanabisa, dakle, raspon je veliki", rekao je Jirgen.

Direktorka UN iz kancelarije za drogu i krimnal iz Beča Gade Vali rekla je u razgovoru za Euronews da je ova kancelarija dala procenu situacije u svom Svetskom izveštaju o drogama.

Kako su ocenili, u proteklih deset godina broj korisnika širom sveta je porastao za skoro jednu petinu, a pandemija je samo privremeno oborila krivu krijumčarenja.

"Beležen je pad zaplena, pad u trgovini i pad u isporukama. Međutim, oni su se vrlo brzo adaptirali i sada vidimo skok količina isporuka u Evropi", rekla je Vali.

Kako navode, kokain je veliki razlog za brigu u Evropi. U prošlosti je italijanska mafija dominiarala u ovom poslu, a sada je, navode, sve više i više krijumčara sa Balkana koji se uključuju i time multiplikuju lance snabdevanja.

Euronews TV

"Vidimo da kokain postaje jeftiniji u Evropi, čistiji u Evropi i u većim količinama - što je posebno veliki razlog za brigu. Moramo pojačati međunarodnu saradnju i razmenu informacija između zemalja na izvoru i luke za prijem", navodi Vali.

Prema navodima Ujedinjenih nacija, broj korisnika droga će u ovoj deceniji porasti za još 11 odsto. Afrika je posebno pogođena, premda se ovaj zabrinjavajući trend još može preokrenuti uz prave mere.

Komentari (0)

Srbija