Aktuelno

Određeno zadržavanje za 22 osobe zbog napada na policiju tokom Europrajda (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

10:33

mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, određeno je zadržavanje za 22 osobe, dok se za troje traga, a zbog sumnje da su 17. septembra kod železničke stanice Karađorđev park napali policijske službenike MUP-a, navode iz ovog tužilaštva.

Zadržani si M.M. T.D. S.Č. Č.L. Z.T. G.N. V.V. R.Ž. B.G. S.M. S.N. V.M. M.D. Č.M. J.J. Dž.M. R.J. M.N. Č.Č. U.C. Lj.O. i T.B. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo, saopštilo je to tužilaštvo.

Naime, krivičnom prijavom okrivljenima je stavljeno na teret da su zajedno sa okrivljenima za kojima se traga, kao i sa više NN lica čiji se identitet utvrđuje napali i povredili policajce u vršenju službene dužnosti, tačnije većinu pripadnika Interventne jedinice 92, od kojih je njih 13 zadobilo telesne povrede, a oštećeno pet vozila MUP-a čime je pričinjena šteta u iznosu oko tri miliojna dinara.

Kako su iz policije ranije danas saopštili, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, po čijem nalogu je formirana Radna grupa čiji je zadatak bio da otkriju identitet osoba koje su učestvovale u napadu na policijske službenike za vreme održavanja Europrajda, pohvalio je rad srpske policije i poručio da dok je on ministar unutrašnjih poslova niko neće nekažnjeno tući policajce.

"Nasilje se neće tolerisati od koga god da dolazi. Ni jedan policajac ne izađe na ulicu sa željom da nekoga povredi, a oni koji na ulicu izađu naoružani motkama i bakljama ne idu da se obračunavaju sa bilo kim drugim nego sa policijom. Moj zadatak kao ministra unutrašnjih poslova je da se svaki policajac sa posla vrati svojoj porodici živ, zdrav i nepovređen, a da javni red i mir budu sačuvani. Pre nego što napadnete policiju dobro razmislite o posledicama koje to donosi. Dok sam ja ministar unutrašnjih poslova niko neće nekažnjeno tući policiju", poručio je ministar Vulin.

Sutra će u tužilaštvu biti saslušani osumnjičeni kojima je određeno zadržavanje, te će tužilaštvo odlučiti za koga će tražiti pritvor.

U dokaznom postupku tužilaštvo će ispitati u svojstvu svedoka oštećene i očevice događaja, zatim narediti veštačenje telesnih povreda koje su zadobili policijski službenici, eventualno narediti antropološko veštačenje, a po potrebi sprovesti i druge radnje, nakon čega će doneti odluku.

Podsetimo, grupa navijača tokom odžavanja Europrajda gađala je bakljama na Bulevaru oslobođenja policijski kordon koji je obezbeđivao ovu manifestaciju. Ova grupa, koja nije nosili klupska obeležja, pokušala je oko 17 časova da se probije ka Slaviji iz pravca Autokomande.

Kako je tada izvestio reporter Euronews Srbija, situacija u Bulevaru oslobođenja bila izuzetno napeta i došlo je do okršaja sa policijom, a topovski udari su se čuli iz pravca stadiona Crvene zvezde i Partizana. Do sukoba je tada došlo i kod hrama Svetog Save.

U okršajima tokom Europrajda poveređeno je više policajaca, od kojih su dvojica bili hospitalizovani. 

Komentari (0)

Srbija