Aktuelno

Preminuo akademik prof. dr Ljubiša Rakić

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

19:12

Preminuo akademik prof. dr Ljubiša Rakić
Preminuo akademik prof. dr Ljubiša Rakić - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Akademik Ljubiša Rakić, član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najuglednijih naučnika iz oblasti medicine, posle kraće bolesti preminuo je u 91. godini u Beogradu.

Ljubiša Rakić je u prestižnim domaćim i inostranim časopisima objavio više od 500 naučnih radova, pre svega iz oblasti fiziologije centralnog nervnog sistema.

Osnovao je i najsavremeniju školu neurobiologije u našoj zemlji koja je omogućila našoj naučnoj misli da ravnopravno prati svetske tokove, saopštio je SANU.

Magistrirao je i doktorirao 1960. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde posle završetka osnovnih studija počinje da radi kao asistent na Katedri za fiziologiju.

Na beogradskom Medicinskom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja. Za redovnog profesora fiziologije i biohemije izabran je 1974. godine.

Bio je profesor na postdiplomskim studijama iz oblasti neurobiologije na Beogradskom univerzitetu.

Stručno se usavršavao u Institutu akademika P. K. Anohina u Moskvi 1956. godine, kao i Institutu za istraživanje mozga Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu od 1961 do 1962. godine.

Godinama je bio upravnik Centra za naučno-istraživački rad Kliničkog centra Srbije u Beogradu, kao i Instituta za biohemiju, navodi u saopštenju SANU.

Osnovao je i laboratoriju za neurofiziologiju i neurohemiju (danas Odeljenje za neurobiologiju) u Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Beogradskog univerziteta, kao i međunarodnu laboratoriju za istraživanje mozga u Kotoru pod pokroviteljstvom Uneska i Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade.

Član je SANU od 1974. godine, a potpredsednik Akademije bio je od 2008. do 2015. godine.

Bio je i član niza inostranih akademija i naučnih društava, a u dva mandata bio je član predlagača Nobelovog komiteta za nauku.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za izuzetan naučni doprinos, među kojima se izdvajaju: Sedmojulska nagrada 1968. godine, Nagrada AVNOJ-a 1977, Orden rada sa zlatnim vencem, Orden bratstva i jedinstva, Medalja za doprinos miru 1994. godine.

Ljubiša Rakić biće sahranjen u utorak, u 13.30 sati na beogradskom Novom groblju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aniram

16.10.2022 07:39

Bio je dekan Medicinskog fakulteta BU, tokom 8 godina, od 1982-1990.

Srbija