Aktuelno iz kulture

SANU - odlazak Mijača veliki gubitak za srpsko društvo u celini, Maja Gojković uputila telegram saučešća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

16:43

SANU - odlazak Mijača veliki gubitak za srpsko društvo u celini, Maja Gojković uputila telegram saučešća
Dejan Mijač - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Odlaskom Dejana Mijača srpska kultura i pozorišna umetnost ostali su bez jednog od najvećih reditelja našeg doba, pedagoga koji je obrazovao prvi ešalon savremene scene i u svojim predstavama okupljao najdarovitije umetnike, navodi se u telegramu saučešća koje je povodom smrti reditelja i akademika Dejana Mijača uputila ministarke kulture i informisanja Maja Gojković.

"Pamtićemo ga kao stvaraoca koji je iza sebe ostavio monumentalnu pozorišnu predstavu `Golubnjača`, kao i mnoga druga pozorišna dela", navela je Gojković u telegramu saučešća.

Za dopisnog člana Odeljenja umetnosti SANU Dejan Mijač izabran je na poslednjoj Izbornoj skupštini SANU, 4. novembra 2021.godine, podseća se u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

"Dejan Mijač je režirao čak 135 pozorišnih predstava, počev od predstave `Plug i zvezde` Šona O Kejsija (1956) do poslednje `Višnjik` A. P. Čehova (2010). Spadao je u onu vrstu izuzetnih stvaralaca koji su, režirajući pozorišne predstave, svojim glumcima, gledaocima i studentima otkrivali filozofiju življenja u raznim epohama.

On je posebnom metodom uspevao da pokaže nijanse koje vode društvenim preokretima, detektuje najskrivenije motive ljudskog ponašanja, otkrije neslućena stanja duše i učini vidljivim veze između prošlosti i budućnosti i sve to u biranom žanru komedije i tragedije. Kao veliki majstor režije, Mijač je mnogo puta pred pozorišnu publiku stavljao ogledalo vremena i svojim delom posvedočio da je suština pozorišne režije u neprolaznoj lepoti prolaznog trenutka", navodi se u saopštenju SANU i dodaje:

"Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i srpsko društvo u celini."

U stvaralačkom opusu Dejana Mijača nalaze se nezaboravne postavke dela Čehova, Šekspira, Molijera, Jovana Sterije Popovića, Jovana Radulovića...

Za svoj predani rad osvojio čitav niz zapaženih priznanja i nagrada, među kojima se izdvajaju: šest Sterijinih nagrada za režiju, dve Sterijine nagrade za zasluge u oblasti pozorišne umetnosti, dve nagrade "Bojan Stupica", Oktobarska nagradu Grada Novog Sada, Oktobarska nagrada Grada Beograda i Priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura