Aktuelno

Nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

10:09

Nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića
Nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić, Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Maria Miljkovića, čiji se pripadnici potrvđenom optužnicom terete za sedam ubistvava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

U prvom delu današnjeg nastavka suđenja optuženim članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, dvojica njih - Vlado Georgiev i Aleksandar Vučeljić, negirali su krivicu, a Vučeljić je priznao da je bio član navijačke grupe Partizana, dok je Georgiev i to negirao.

Vučeljić je, negirajući navode optužnice, rekao da Belivuka poznaje više od 10 godina i da su "drugari", a da je po izlasku iz zatvora 2017. godine otvorio rentakar firmu na stadionu Partizana, "dobio kancelariju koju su pre toga posedovali navijači".

On nije želeo da odgovara na pitanja o aplikaciji "Skaj" na mobilnom telefonu.

Na pitanje o optužbi za silovanje i trodnevno zatočeništvo jednog navijača u restoranu ispod tribine stadiona Partizana, Ilije Spasića, Vučeljić je odgovorio da ne zna ništa o tome, iako je svaki dan dolazio tu "na kafu", ali da ne veruje da se nešto takvo moglo dogoditi. 

Na prethnonim suđenjima nekoliko optuženih, među kojima su i Miljković i Belivuk, negirali su krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Belivuk je negirao krivicu za krivična dela za koja je optužen, tvrdeći da je optužnica "izmišljotina" i da su dokazi podmetnuti, dok je Miljkovć rekao da su slike sa optuznice fotošopirane, a da je oružje i mašina za mlevenje mesa naknadno uneta u kuću u Ritopeku.

Glavni pretres u ovom predmetu je započeo čitanjem optužnica nakon čega su se okrivljeni kratko izjasnili o krivici.

Svi optuženi, sem svedoka okrivljenih, su negirali izvršenje krivičnih dela, dok su svedoci okrivljeni Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić priznali krivicu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal grupa se tereti za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukičevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Glavni pretres ovoj grupi počeo je u ponedeljak kada je javnost prvi put prisustvovala suđenju, pošto je pripremno ročište, koje je počelo u martu, bilo zatvoreno za javnost.

Optužnicom se okrivljeni terete da su pod paravanom navijačke grupe "Principi" napravili organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su vođe (Belivuk i Miljković) odlučivali ko će biti ubijen.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Hrvatin, Spasojević i Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Komentari (0)

Srbija