Aktuelno

Klark, Kušner i Voker svedočiće u Tačijevu korist

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

14:17

Klark, Kušner i Voker svedočiće u Tačijevu korist
Klark, Kušner i Voker svedočiće u Tačijevu korist - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši međunarodni zvaničnici, među kojima su Vesli Klark, Bernar Kušner i Vilijam Voker, svedočiće u korist bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija protiv koga se u Specijalnom sudu vodi postupak po optužnici za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, navodi se u dokumentu koji je tom sudu podnela Tačijeva odbrana.

U podnesku koji je dostavljen Specijalizovanim većima, Tačijeva odbrana je obelodanila imena osam diplomata pozvanih da svedoče u procesu, a kao svedoci odbrane navedeni su i Stiv Benet, Džok Kovi, Majkl Darki i Dean Everts, prenose prištinski međii.

Tačijev advokat Gregori Kiho naveo je da su svi ti svedoci u poodmaklim godinama i da su različitog zdravstvenog stanja, zbog čega "postoji vrlo realan rizik da njihovi dokazi možda neće biti dostupni kasnije na suđenju", pa je zatražio od sudije za prethodni postupak da već sada preduzme mere za njihovo ispitivanje i deponovanje iskaza.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdila su 5. novembra 2020. godine optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Tačija, kao i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Istog dana Tači je na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na mesto predsednika privremenih prištinskih institucija i predao se sudskim organima u Hagu.

Prethodno je optužnica potvrđena i protiv Jakupa Krasnićija, portparola bivše Oslobodilačke vojske Kosova i Redžepa Seljimija, šefa poslaničke grupe Pokreta "Samoopredeljenje".

Optuženi se terete za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK.

Prema optužnici, oni su ta krivična dela počinili u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija