Aktuelno

Protest advokata - krenuli u šetnju centrom Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2021

-

11:47

Protest advokata - krenuli u šetnju centrom Beograda
Protest advokata - krenuli u šetnju centrom Beograda - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Advokati, nezadovoljni Nacrtom izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP) i načinom njegove izdrade krenuli su u protesnu šetnju od Vrhovnog kasacionog suda i Ministarstva pravde u Beogradu.

Oni su se pre protesta okupili ispred sedišta AKS, a saobraćaj je u jednoj traci kneza Miloša zaustavljen. Kako su ranije najavili, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, spremni su i na radikalizaciju protesta.

Oni naime, rekla je advokat Jelena Pavlović traže povlačenje nacrta iz javne rasprave, a u suprotnom će prisupiti radikalnijim merama.

Dodala je i da je saznala da je danas planiran sastanak Radne grupe za izmenu tog nacrta u Ministarstvu pravde, koju su formirali ministarka Maja Pavlović i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac.

Tu radnu grupu, dodala je, ne priznaju Advokatska komora Beograda (AKB) i brojne druge advokatske komore.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Okupljeni advokati su poručili da oni samo traže poštovanje Ustava i zakona kroz njegove izmene, tvrdeći da je ovaj nacrt protivan interesima građana.

Miroslav Živković iz protestnog odbora Advokatske komore Beograd (AKB), rekao je ranije za Tanjug da se na volšeban način krenulo sa izradom Nacrta izmena ZPP-a, u tajnosti.

"Advokati su izbačeni iz rada, a ubačeni su predstavnici nekih NVO, čak i predsednik IO Rajfajzen banke, i nekih drugih ekonomskih organizacija, kao što je NALED, čak i atašei stranih ambasada. Jasno je da se radi o ljudima koji nisu iz sveta pravosuđa", precizirao je Živković.

On je podsetio je da je AKB, kao najveća komora koju čini 50 odsto advokata iz svih komora u sastavu AKS, na nedavnoj skupštini donela odluku da traži se sporni Nacrt zakona povuče iz procedure, kao i da AKB ne daje predstavnike za rad u Radnoj grupi.

"Isto su odlučile i advokatske komore iz Kragujevca, Šapca, Zaječara što je apsolutna većina što se tiče advokatskog sveta. Nema nikave podele i naš stav je jasan", rekao je Živković.

 

Komentari (0)

Srbija