Aktuelno

Šole za odlaganje izbora na severu Kosova: Nije pravo vreme s obzirom na osetlјivost trenutka

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

22:51

Šole za odlaganje izbora na severu Kosova: Nije pravo vreme s obzirom na osetlјivost trenutka
Derek Šole - Copyright AP Photo/Yousef Murad

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole rekao je da izbore za opštinsku vlast na severu Kosova treba odložiti i da će o tom pitanju razgovarati sa kosovskim čelnicima tokom posete Prištini naredne nedelјe.

Šole je za Glas Amerike rekao da SAD smatraju da „nije pravo vreme za izbore, s obzirom na osetlјivost trenutka".

“Videli smo nasilјe u poslednja 24 sata. Napeto je vreme i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Zato smatramo da ove izbore treba odložiti dok ne dođe vreme i kada mogu da se održe bez podsticanja nestabilnosti i nasilјa“, rekao je on.

Američki zvaničnik je dodao da su u toku razgovori sa liderima u Prištini i da je američki ambasador Džef Hovenijer veoma uklјučen u njih.

„Biću tamo sledeće nedelјe i to će biti jedna od glavnih tema u razgovorima sa kosovskom predsednicom i premijerom dok čekamo da radimo na zajedničkom putu napred“, rekao je Šole.

Šole će boraviti od 11. do 17. decembra u regionu i Srbiji, a kako se navodi, ta poseta naglašava "trajnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država miru, stabilnosti i prosperitetu regiona".

U saopštenju se navodi da će Šole 13. decembra boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU, prenosi Kosovo onlajn.

"On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija