Aktuelno

Gosti emisije Euronews veče: Kina danas svakome može da parira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2021

-

21:44

Gosti emisije Euronews veče: Kina danas svakome može da parira
Gosti emisije Euronews veče: Kina danas svakome može da parira - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Komunistička partija Kine osnovana je na današnji dan 1921. godine. Pre sto godina Kina je bila feudalno društvo sa duboko ukorenjenim siromaštvom. Najmnogoljudnija zemlja sveta danas je druga najveća ekonomija, stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i jedna od nuklearnih sila.

Vek kasnije, Komunistička partija Kine ima skoro 92 miliona članova, što je više nego ukupan broj stanovnika Nemačke.

Sagovornici emisije Euronews veče Sanja Arežina, sinolog i autorka knjige "Kina u Evropi" i Dimitrije Milić, politikolog saglasni su da Kina danas nije država u razvoju već država koja svakome može da parira.

“Kina je sada druga ekonomija na svetu, a za nekoliko godina prestići će i SAD u ekonomskom smislu. Kineska politika je postala asertivnija, diplomatija je postala agresivnija. Kina je bila nemarna zbog pandemije, pa je spoljnom diplomatijom morala da zauzme aktivniji pristup i da objasni svetu da su učinili sve što su mogli u njenom suzbijanju“, kaže Sanja Arežina.

Dimitrije Milić je istakao da kineski predsednik Si Đinping danas šalje poruke koje su više za domaću publiku. 

“On građanima poručuje da Kinu više niko neće ucenjivati. Primetan je pad popularnosti Kine kod SAD i EU pa su počeli da primenjju agresivniju diplomatiju. Ali, u političkoj sferi države sve manje podržavaju njenu politiku jer je sve komšijske države vide kao pretnju, ne samo svetske sile“, objasnio je Milić. 

Euronews Srbija

 

Sanja Arežina kaže da Kina ekonomski već parira SAD,  ali da su na političkom i vojnom nivou SAD i dalje dominantne. 

“Novac koji Vašington izdvaja za naoružanje nadmašuje onaj koji Kina izdvaja, iako su ta novčana izdvajanja značajno povećana proteklih godina. Kina ulaže u svoju ekonomiju jer joj je to najbitnije, i samo tako mogu da povećaju ulaganja u vojsku. Kina je 1978. godine započela reforme privrede, poljoprivrede, tehnologije i vojske. Kina je dostigla ekonomsku nadmoć ušavši u Svetsku trgovinsku organizaciju i iskoristila je sve prednosti ulaska. Dok su ostali mislili da će je ulaskom obuzdati“, objasnila je gošća emisije Euronews veče. 

Dimitrije Milić je rekao da se i svi susedi Kine vojno razvijaju kao i da Kina ne ugrožava vojno  zapadne države. 

“Ovo je neko zlatno doba Kine, ali pitanje je koliko će trajati. Kina nema mnogo saveznika i nije demokratska država već sprovodi diktaturu. Komunistička partija je tokom istorije bila odgovorna za smrt desetine miliona ljudi. Si Đinping je dodatno utvrdio autoritet države nad društvom", kazao je Dimitrije Milić i dodao da se u Kini politička moć centrališe ka jednom lideru.

Sanja Arežina je rekla da je Kina počela znatno da ulaže u vojsku i da time pokazuje svoje mišiće što dovodi do negativnih komentara u svetu. 

Euronews Srbija

 

“Mislim da je vojna pretnja Kine nerealna. Na političkom planu možda nema puno prijatelja, ali na ekonomskom  ima razmenu sa više od 64 zemalja. Kinu danas karakteriše stabilnost. Deo država je naklonjen Kini jer im je donirala medicinsku pomoć i vakcine tokom pandemije koronavirusa. Kina je prošle godine imala ekonomski rast od 2,3 odsto,  dok se ove godine rast procenjuje  na šest, a možda i više od osam odsto“, istakla je Arežina . 

Gošća emisije je objasnila da je rad Kine tokom pandemije okarakterisan kao pozitivan, jer je do danas izvezla 300 miliona vakcina. Kako tvrdi, efikasna birokratija je bila veoma značajna pošto je Kina brzo uspela da se izbori sa pandemijom.  

Milić je svoje izlaganje završio navodima da je Kina posle pandemije izašla kao ekonomski jača i da joj je porastao rejting. On tvrdi da je Kina pokazala brzinu u suzbijanju epidemije i da je efikasna u krizi. Iz tog razloga, kako je naveo, porastao joj je rejting kod manje razvijenih zemalja.

Po njemu, u "jednopartijskoj diktaturi je lako sprovesti određene mere" jer su se u kriznim situacijama takvi sistemi poakazali kao veoma efikasni. 

Komentari (0)

Srbija