Aktuelno

Udruženje sudija i tužilaca Srbije neće učestvovati u javnoj raspravi o pravosudnim zakonim

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2022

-

15:20

Udruženje sudija i tužilaca Srbije neće učestvovati u javnoj raspravi o pravosudnim zakonim
Udruženje sudija i tužilaca Srbije neće učestvovati u javnoj raspravi o pravosudnim zakonim - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) donelo je odluku da ne učestvuje u javnoj raspravi povodom nacrta pet pravosudnih zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u skladu sa izmenama Ustava Republike Srbije iz februara ove godine.

UST u saopštenju navodi da ne želi da svojim učešćem daje legitimitet predloženim zakonskim izmenama, jer za dobar deo njih smatra da će razoriti već dovoljno krhko pravosuđe, a građanima Srbije naneti štetu, obzirom da su , kako kažu, u potpunosti suprotna evropskim standardima.

Ovo stoga jer su zakonska rešenja pisana po meri pojedinih članova radnih grupa, a ne u interesu građana, struke, zarad unapređenja nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a što su, kako kažu, glavni ciljevi ovih ustavnih i zakonskih reformi, navode iz UST-a.

Podsećaju da nijedan od brojnih predloga koje je UST već dalo u dosadašnjoj raspravi povodom radnih verzija zakona objavljenih u septembru ove godine, nije usvojen od strane radnih grupa Ministarstva pravde, što sudije i tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici, članovi UST, vide kao potpuno ignorisanje njihovog mišljenja, čak se, kako ističu, može reći i šikaniranje.

Posebno ističu da se čak dva meseca svi ti predlozi, komentari i primedbe UST nisu našli na sajtu Ministarstva pravde, za razliku od mišljenja i komentara drugih strukovnih udruženja, organizacija civilnog društva, pa čak i ličnih mišljenja pojedinih članova radne grupe, te da se široj stručnoj javnosti nije ni pružila prilika da se sa njima upozna.

Podsećaju da se nijedan član UST-a nije našao u radnim grupama za izradu predloga zakonskih tekstova, što smatraju da predstavlja još jedan vid diskriminacije UST, kao i da im nije data prilika da razgovaraju sa članovima Venecijanske komisije koji su prošlog meseca boravili u Beogradu. Iz UST-a smatraju da sve nabrojano govori da bi učešće članova UST u javnoj raspravi samo dalo legitimitet rešenjima koje ne podržavaju i protiv kojih će, ukoliko budu usvojena u Narodnoj skupštini, nastaviti borbu pred Ustavnim sudom Srbije, ustavnim inicijativama. Ministarstvo pravde je juče saopštilo da je Venecijsnska komisijja dala pozitivno mišljenje o zakonskim predlozima.

Pozitivno misljenje Venecijanska komisija je dala i 2018. godine na predloge ustavnih amandmana koje je izdradilo prethodno Ministarstvo pravde uz podršku UST-a, ali uz bojkot clanova Udruzenja tuzilaca Srbije i Društva sudija Srbije koji su sada bili u radnim grupama za izradu novih pravosudnih zakona

Komentari (0)

Srbija