Aktuelno

Stanovnici Staničenja i Sopota za Euronews Srbija: Dobili smo informacije o akcidentu, ne izlazimo iz kuća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2022

-

21:47

Stanovnici Staničenja i Sopota za Euronews Srbija: Dobili smo informacije o akcidentu, ne izlazimo iz kuća
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici mesta Staničenje i Sopotski Han kod Pirota obavešteni su o nesreći koja se dogodila na pruzi kada je došlo do prevrtanja vagona cisterne iz kog curi amonijak. U razgovoru za Euronews Srbija oni su naveli da su zatvoreni u svojim domovima.

Vagon na teretnom vozu sa amonijakom skliznuo je danas sa pruge na deonici Pirot-Staničenje, kod mesta Sopotski Han. Tom prilikom došlo je do curenja amonijaka i velike koncentracije gasa u amosferi, a građanima je upućen apel na ne izlaze napolje.

Kako je za Euronews Srbija rekla Snežana Đorđević iz Sopota kod Pirota, obavešteni su o nesreći koja se dogodila. U vazduhu se, kaže, ne oseća ništa, ali su zatvoreni u domovima i ne mogu napolje, kao i van tog mesta.

Kako dodaje, njena ćerka koja je bila u poseti zbog curenja amonijaka ne može da se vrati u Pirot. 

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke, podsetimo, na auto putu i magistralnom putuje u prekidu je zbog slabe vidljivosti i alternativni pravac je preko sela Ponor. 

I meštani Staničenja navode da su dobili informacije o incidentu, ali da ne znaju ništa više od toga. I oni kažu da su zatvorili prozore i da ne izlaze iz kuća.

Podsetimo, više desetina građana Pirota je zatražilo lekarsku pomoć, a najmanje sedmoro je hospitalizovano nakon što je danas popodne nakon prevrtanja vagona došlo do curenja amonijaka koji je prevozio. Kako je saopštio Sektor za vanredne situacije, registrovana je 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, od čega su dve u težem stanju.

Zoran Perišić, direktor KC Niš, kaže da se situacija menja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptomima trovanja dovoze svojim automobilima.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situcije je na konferenciji za medije rekao da je u Pirotu proglašena vanredna situacija te da škole i vrtiću ponedeljak neće raditi. Kako je naveo, evakuisani su radnici Tigra i sutra neće raditi prva smena.

Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka

Pirot plus onlajn je preneo saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije o ponašanju u slučaju curenja amonijaka

"Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra", navodi se u saopštenju.

"Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine. Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone", navodi Gradski štab.

"Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam", preporučuje se građanima.

Komentari (0)

Srbija