Aktuelno

Tri iskliznuća cisterni za nedelju dana, Vesić naložio vanredne preglede pruga na železnicama

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

10:29

Tri iskliznuća cisterni za nedelju dana, Vesić naložio vanredne preglede pruga na železnicama
Radio klub Pirot - Copyright Radio klub Pirot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktur Goran Vesić izjavio je da je danas JP "Infrastruktura železnica Srbije" naložio da se odmah izvrši vanredni pregled "problematičnih deonica" na prugama.

"Infrastruktura ima rok od 10 dana da izvrši preglede, sačini izveštaj i predloži neophodne mere. To se posebno odnosi na deonice na kojima se, zbog lošeg stanja mreže, vozi sporo", rekao je Vesić gostujući na TV Prva.

On je rekao da je zatražio izveštaj posle vesti da se na srpskim prugama dogodilo treće iskliznuće za sedam dana, ovaj put na pruzi između Orlovata i Farkaždina. Na sreću nije došlo do curenja jedne cisterne sa dizelom koja iskočila iz šina istakao je ministar.

"Nažalost u srpske železnice do 2015. godine skoro da ništa nije ulagano i sada plaćamo cenu decenijskog zapostavljanja infrastrukture. Do 2015. godine u obnovu železničke infrastrukture ulagano je između 10-15 miliona evra godišnje. Samo ove godine u izgradnju novih i obnovu starih pruga uložili smo skoro 400 miliona evra”, rekao je ministar Vesić i dodao da "će biti potrebne godine da se uz ovaj tempo ulaganja obnove postojeće pruge".

Vesić je rekao da očekuje izveštaj komisije koju je oformio za ispitivanje okolnosti pod kojim je došlo do iskliznuća četiri cisterne sa amonijakom kod Pirota.

"Izveštaj će biti objavljen i budite uvereni da će ako se utvrdi da neko nije radio svoj posao savesno ta osoba biti smenjena", poručio je ministar.

Vesić je rekao da nije zadovoljan stanjem u železničkim preduzećima, pre svega u Infrastrukturi i Kargo" i da će predložiti konkretne mere i promene. 

"Pre dva dana sam se sastao sa sindikatima kada smo potpisali aneks Kolektivnog ugovora kojim su zaposleni u železnici dobili 12.5 odsto veće plate. Oni su to povećanje zaslužili. Rekao sam im da smo svi na jednoj strani i država, i menadžment i radnici i da očekujem njihovu podršku za promene i reforme koje čekaju železnička preduzeća", poručio je Vesić.

Vesić: Formirana komisija za Pirot

Vesić je naveo da je formirao komisiju koja će istražiti sve što se dogodilo na pruzi kod Pirota gde se prevrnula vagon cisterna koja je prevozila amonijak. Komisiju čine predstavnici inspekcije za železnički saobraćaj opasnog tereta i inspekcije za železnički saobraćaj.

"Poznato je i da je tužilaštvo iz Pirota pokrenulo predistražni postupak. Kada izveštaj komisije bude završen, biće objavljen i tada možemo da govorimo da li je neko odgovoran kao i ko je to imenom i prezimenom. Nesreće se nažalost dešavaju u transportu, a ukoliko se utvrdi bilo čija lična odgovornost ta osoba za to treba da odgovara", rekao je Vesić za list "Politika".

Na pitanje zašto pruga kod Pirota do sada nije obnovljena, a novac za njenu modernizaciju je obezbeđen 2018. godine, Vesić odgovara da je tražio odgovor na to pitanje i da je nedopustivo da prođe četiri godine, a da se novac ne koristi.

"Dobio sam opravdanja od toga da se smatralo da idejni projekat rađen ranije nije bio dobar do toga da se dugo čekala tehnička kontrola. Ima tu i objektivnih razloga, ali siguran sam da su svi ti rokovi mogli da budu kraći", naveo je Vesić i dodao da uvek pita direktore javnih preduzeća da li bi tako radili da je u pitanju njihova privatna firma.

On je dodao da je tender za rekonstrukciju pruge od Niša do Dimitrovgrada završen i izabran je izvođač.

"Rečeno mi je da se početak radova očekuje do juna, ali dao sam nalog da sve učine da rekonstrukcija počne ranije", istakao je Vesić.

Vesić je rekao i da će se u železnice u 2023. uložiti skoro 400 miliona evra, dodajući da je do 2015. ulaganje iznosilo oko 15 miliona evra, te da je zato železnička infrastruktura veoma zapuštena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija