Aktuelno

Vodostaj reka u opadanju, zabeležena velika šteta za poljoprivrednike u Novom Pazaru

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

21/01/2023

-

10:51

Vodostaj reka u opadanju, zabeležena velika šteta za poljoprivrednike u Novom Pazaru
Vodostaj reka u opadanju, zabeležena velika šteta za poljoprivrednike u Novom Pazaru - Copyright Tanjug/Prijepolje info portal, FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vrh poplavnog talasa na Ibru prošao je kroz Kraljevo i vodostaj je danas u opadanju. Vodostaj Ibra je opao i u Raški, a sada predstoji procena štete i radi se na sanaciji na kritičnim mestima budući da se krajem januara očekuje novi talas obilnijih padavina.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović izjavio je da trenutno nema ugroženih objekata niti stanovnika, a da je nivo reka u opadanju.

Na više lokacija se crpi voda, a postavljeni su i zaštitni bedemi.

Gradski štab je juče proglasio vanrednu situaciju na teritoriji devet mesnih zajednica u Kraljevu.

Ibar se juče izlio u mestu Bare između Ušća i Raške gde je polavljen lokalni put, a voda je ugrozila desetak domaćinstava uz reku i poplavila strugaru. Juče je voda ušla u deo pogona za proizvodnju vode u varošici Ušće pedestak kilometara uzvodno.

Sinoć je bilo poblema i u Sijaćem polju, gde se voda izlila u dve ulice, zbog čega je ulica 27. marta zavorena za saobraćaj, a poplavljeni su poljoprivredno zemljište i pojedini ekonomski objekti.

Ibar se izlio i na šetalište pored reke, zbog čega je juče kasno popodne ono ograđeno žutim trakama i zabranjena je šetnja.

Velika šteta za poljoprivrednike u Novom Pazaru

Nivo reka u Novom Pazaru opada, ali za sobom ostavlja pustoš. Tek danas kada je voda počela da se povlači novopazarski poljoprivrednici počeli su sa procenom štete i shvatili da su u istom problemu - bez njiva, bez hrane za životinje i uslova da krenu ispočetka.

"Reka Raška je nanela velike količine smeća, bila je ogromna količina vode, nije moglo više da izdrži, puklo je - tu smo imali i 30 tona žita za stoku. Voda je sve odnela", kaže za Euronews Srbija Atko Numanović, mesar.

 

Nivo Toplice u opadanju, u Kuršumliji se očekuje stabilizacija vodosnabdevanja

Gornji tok Toplice od juče je u značajnom opadanju, a nivo reke je opao za jedan metar i sada se nalazi na nivou od 140 centimetara, što je znatno niže od granice redovne odbrane od poplava.

Kako javlja RTS, od sinoć vodu imaju građani u centru Kuršumlije, a u toku dana očekuje se stabilizacija vodosnabdevanja i u ostalim naseljima.

Potvrdu o ispravnosti vode za piće dali su nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Niš.

Najveću štetu od poplava u Topličkom kraju pretrpela je poljoprivreda. Pod vodom je više od 100 hektara oranica i voćnjaka, a narednih dana komisije će utvrditi razmere pričinjene štete.

Sve službe još dežuraju na terenu.

U Opštini Brus, gde je zbog poplava proglašena vanredna situacija, jutros je stabilno. Toplička, Graševačka i reka Rasina povukle su se u korita, a kiša je prešla u sneg.

Vučević: Država će učiniti sve da pomogne u saniranju posledica poplava

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da se očekuje smirivanje situacije na svim rekama i snižavanje vodostaja i da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica.

Vučević je izrazio saučešće porodicama nastradalih i apelovao da ljudi ne dolaze na obale reka da prate događaje ukoliko nisu uključeni u odbranu od poplava.

"Nisu reke mesto gde se dolazi da se gleda. Ako niste uključeni u odbranu, ne prilazite obalama. Rizično je", rekao je on gostujući na RTS.

Dodao je da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica i vraćanju u normalu života u tim područjima.

"Ovo su ozbiljne prirodne pojave koje pokazuju svu ćud i nepredvidljivost", istakao je Vučević.

Predstavnici Kancelarije za KiM nastavili obilazak poplavljenih područja

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i danas nastavljaju obilazak poplavljenih područja kako bi se uverili u situaciju na terenu i na koji način Kancelarija može da pomogne.

Oni su prvo posetili Osojane gde su kiša i poplave napravile dosta problema u nekoliko domaćinstava i infrastrukturi.

kim.gov.rs

 

Kako su se vremenske prilike stabilizovale, već danas je počela interventna sanacija lokalnog puta koji je važan meštanima. Istovremeno, predstavnici Kancelarije danas su se uverili i da su nastavljeni radovi na kopanju odvodnog kanala koji su počeli pre poplava, ali ih je kiša na kratko zaustavila. I ove radove finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U nastavku posete, predstavnici Kancelarije obići će Prilužje i Babin Most.

Reke u Zapadnoj Srbiji u opadanju, situacija se smiruje

Nivo nabujalih reka u Zapadnoj Srbiji je u opadanju, a situacija se smiruje, objavio je danas Glas Zapadne Srbije.

"Nivo reke Bjelice kod Dragačeva je na 90 centimetara i svakih sat vreme spusti se za još par centimetara", rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović rekao je da se voda povlači u korita i da je sve pod kontrolom. Dodao je da je reka Moravica nabujala ali ne preti da se izlije. Objasnio je da će mehanizacija izaći na teren, kad se nivo Moravice dodatno smanji.

Posle izlivanja na nekoliko mesta na teritoriji opštine Arilje reke Rzav i Moravica su se povukle u korita. Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar rekao je da je vodostaja opao za više od jednog metra i da su građani bezbedni, i ocenio da je za sada sve mirno.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija