Aktuelno

Žalbeno veće u Hagu saslušalo obe strane u predmetu Stanišić i Simatović

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

17:28

Žalbeno veće u Hagu saslušalo obe strane u predmetu Stanišić i Simatović
Žalbeno veće u Hagu saslušalo obe strane u predmetu Stanišić i Simatović - Copyright Printskrin: irmct.org

veličina teksta

Aa Aa

Žalbeno veće haškog tribunala saslušalo je juče i danas usmene argumente Jovice Stanišića, Franka Simatovića i tužilaštva, koji se žale na presudu izrečenu 30. juna 2021, kada su bivši pripadnici Službe državne bezbednosti MUP-a Srbije osuđeni na 12 godina za zločine počinjene početkom devedesetih na teritoriji BiH.

Haški tribunal saopštio je da je petočlani Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam), kojim predsedava sudija Grasijela Gati Santana, dobio 6. avgusta 2021. pisani podnesak Pretresnog veća.

Navodi se i da su na suđenju obojica optuženipo osnovu individualne krivične odgovornosti za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja, koje su navodno počinili od aprila 1991. do decembra 1995. na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tokom događaja relevantnih za ovaj slučaj, Stanišić je bio zamenik načelnika, a kasnije i načelnik Službe državne bezbednosti MUP-a Srbije (SDB), dok je Simatović bio jedan od viših obaveštajnih oficira Službe.

U saopštenju se navodi i da su se u Hrvatskoj ovi zločini navodno dogodili na teritoriji bivših srpskih autonomnih oblasti, dok su u BiH, bili ograničeni na opštine Bijeljina, Zvornik, Bosanski Šamac, Doboj i Sanski Most, te na područje u blizini sela Trnovo.

Haški tribunal napominje da je Pretresno veće osudilo na po 12 godina zatvora Stanišića i Simatovića, smatrajući svakog odgovornim za pomaganje i podržavanje navedenih oblika zločina, koje su počinile srpske snage nakon preuzimanja opštine Bosanski Šamac u aprilu 1992. godine.

U žalbenom postupku, Stanišić i Simatović osporavaju svoje osude i kazne i traže da Žalbeno veće poništi pogrešne nalaze Pretresnog veća, ukine njihove osuđujuće presude i oslobodi ih. Oni alternativno traže smanjenje kazni, a Simatović zahteva da Žalbeno veće naloži ponovno suđenje.

S druge strane, tužilaštvo osporava oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću od odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat i zahteva od Žalbenog veća da ih zbog toga osudi ili da ih, izuzev za događaje u Bosanskom Šamcu, proglasi krivima za pomaganje i podržavanje zločina u SAO Krajini, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, Doboju i Sanskom Mostu.

Podseća se da je ovaj slučaj prvobitno bio predmet suđenja pred Međunarodnom krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kada je Pretresno veće oslobodilo i Stanišića i Simatovića. Žalbeno veće MKSJ potom je naložilo ponovno suđenje u decembru 2015, a predmet je potpao u nadležnost Mehanizma, koji je tada uspostavio Savet bezbednosti UN.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je donesena pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021. Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine, a donošenje presude Žalbenog veća Mehanizma predviđeno je za jun 2023.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija