Politika

Pretres po žalbama na presudu Stanišiću i Simatoviću 24. i 25. januara

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

16:19

Pretres po žalbama na presudu Stanišiću i Simatoviću 24. i 25. januara
Jovica Stanišić i Franko Simatović - Copyright Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) zakazao je pretres po žalbama u predmetu protiv nekadašnjih čelnika resora Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za utorak i sredu, 24. i 25. januara.

U saopštenju se navodi da će saslušanje biti javno emitovano na veb stranici Mehanizma sa zakašnjenjem od 30 minuta i da se može pratiti na engleskom, francuskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje.

Predmet je dospeo u nadležnost Mehanizma pred kojim je suđenje završeno donošenjem prvostepene presude 6. avgusta 2021, a rasprava po žalbama označava kraj predžalbene faze u predmetu.

Nakon imenovanja za predsednicu Mehanizma sudija Grasijela Gati Santana imenovala je sebe da zameni sudiju Carmela Agiusa na mestu predsedavajućeg sudije i ona će biti prežalbeni sudija u ovom pretresu. 

Prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora

Presudom Mehanizma Stanišić i Simatović su prvostepeno osuđeni u junu 2021. na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. Presuda Žalbenog veća Mehanizma predviđena je za jun 2023. godine.

Žalbe na presudu su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivima po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinackog poduhvata (UZP).

Ovo je druga prvostepena presuda, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivicnih dela prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti - progone, ubistva, deportacije i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenje zakona ili običaja ratovanja, ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik. Obojica su uhapšena 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003.

Preporuka za vas

Džejms Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću ostavlja pomešani utisak
Stručnjaci za Euronews veče: Presuda Stanišiću i Simatoviću slična onoj iz 2013. ali je kazna drastično različita

Komentari (0)

Srbija