Aktuelno

Roditelj prijavio povrede deteta u vrtiću, Tužilaštvo naložilo da se utvrdi ima li odgovornosti vaspitačica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2023

-

17:30

Roditelj prijavio povrede deteta u vrtiću, Tužilaštvo naložilo da se utvrdi ima li odgovornosti vaspitačica
Roditelj prijavio povrede deteta u vrtiću, Tužilaštvo naložilo da se utvrdi ima li odgovornosti vaspitačica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prijave roditelja čija deca idu u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu o tome da dvojica dečaka seksualno zlostavljaju vršnjake u vrtiću, naloženo je ispitivanje odgovornosti vaspitačica, a osoblje vrtića apelovalo je na roditelje da se ne širi panika i konstatovalo da je preduzelo mere zbog "primećenog neprimerenog istraživanje polnih razlika".

Policijska stanica Zemun obavestila je danas dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da je roditelj prijavio da njegovo dete od pet godina ima povrede po telu i da mu je povrede nanelo drugo dete istog izrasta u vrtiću, saopštilo je VJT.

Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. 

Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti.

Iz Trećeg javnog tužilaštva za Euronews Srbija navode da su naložili policiji da se urade provere instucionalnog nadzora. Nakon obavljenih provera donosiće se dalji koraci o slučaju i utvrđivanje nadležnosti.

Nakon prijave roditelja čija deca idu u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu o tome da dvojica dečaka seksualno zlostavljaju vršnjake u vrtiću, Blic je preneo poruku koju je vrtić koji je uputio roditeljima.

"Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece", navodi se u toj poruci.

Dodaje se da su stručni saradnici i vaspitači sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja.

"Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice)", stoji u toj poruci.

Sturčni tim vrtića je apelovao na roditelje da "uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju".

"Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor", dodaje se između ostalog u poruci.

 

Komentari (0)

Srbija