Aktuelno

CINS: Bihali pod lupom tužilaštva zbog novca iz izborne kampanje

Komentari

Autor: Fonet

06/03/2023

-

17:03

CINS: Bihali pod lupom tužilaštva zbog novca iz izborne kampanje
CINS: Bihali pod lupom tužilaštva zbog novca iz izborne kampanje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava kako je raspolagano novcem sa računa koji je za kampanju koalicije Ruski manjinski savez otvorio Srpsko-ruski pokret, a novcem je raspolagao osnivač Levijatana Pavle Bihali, piše danas CINS.

Tužilaštvo je postupak pokrenulo na osnovu izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije koji ukazuje da je Bihali novac za finansiranje kampanje prvo preneo na lični račun, a onda ga podizao bez osnova.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija (TS) objasnio je da je to zabranjeno jer novac sa posebnog računa za izbornu kampanju služi da se sa njega direktno plaćaju troškovi firmama i pojedincima koji pružaju usluge.

Dodao je da svi koji učestvuju na izborima moraju da koriste posebne namenske račune za finansiranje kampanje da bi kasnije taj novac mogao da se kontroliše.

Koaliciju Ruski manjinski savez su činili Srpsko ruski pokret, pokret Grka Srbiza i Srpsko ruska partija Vukovi, a prema koalicionom sporazumu Bihali je bio ovlašćen da se bavi finansijama, da otvori namenski račun za izbornu kampanju i podnosi izveštaje.

Ta koalicija je učestvovala na prošlogodišnjim parlamentarnim i beogradskim izborima i za tu kampanju je iz budžeta, prema proračunu TS, trebalo da im bude uplaćeno nešto više od 20 miliona dinara. Prema monitoringu TS, koalicija je imala skromnu kampanju.

Bihali je za CINS rekao da ne zna da se protiv njega vodi postupak u tužilaštvu i negira da je učinio krivično delo.

Naveo je da je na kampanju potrošio oko 370.000 evra "iz svog džepa" i dodao da je nešto je plaćao u kešu, kao na primer "dečka koji deli flajere".

On nije želeo da komentariše šta se desilo sa novcem iz budžeta koji im je uplaćen na račun, rekavši da bi o tome trebalo da se izjasni tužilaštvo. 

Komentari (0)

Srbija