Aktuelno

Život Roma nije samo pesma: Reflektori na muzičkom takmičenju bacili svetlo i na problem diskriminacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2023

-

21:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema zakonu, diskriminacija u Srbiji je zabranjena. U realnosti, međutim, svakodnevno se događa, a često prolazi i bez sankcija. Izbor pesme za Evroviziju, održan proteklog vikenda, neočekivano je doneo Srbiji mnogo više od predstavnika na evropskom muzičkom takmičenju, kada su muzičari Zejna i Džipsi skrenuli pažnju na pitanja diskriminacije na osnovu etičke pripadnosti i seksualne orijentacije, ali i na komentare mržnje koje su dobijali.

O problemima sa kojima se susreću pripadnici manjinskih grupa za Euronews centar govorili su pevačica Zejna Murkić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka.

Zejna Murkić opisala je svoje prve susrete sa diskriminacijom ističući da je u početku zbog toga bila jako uplašena. 

"To je za mene bio šok, jer nisam to očekivala, ali vremenom to pređe u rutinu i naviku. Danas se osećam prelepo jer pričamo o tome i vidim da smo uradili jednu veću stvar od jednog muzičkog takmičenja", ističe ona.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić naglašava da Zejna nije izolovan slučaj. Problem diskriminacije Roma u našoj zemlji je, kaže, ogroman i dodaje da se više od 80 odsto Roma susrelo sa diskriminacijom tokom života.

Prema rečima ministra Žigmanova u Srbiji se beleže elementi sistemske diskriminacije, ali i društvene, i u pitanju je višedecenijski problem za koji se ne može očekivati da će biti brzo rešen. Dodaje da diskriminacija, kao anomalija predstavlja veliki izazov za državu, koji je Srbija prepoznala.

Emisiju u celosti pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija