Aktuelno

Probijanje rokova za radove u Beogradu: Stručnjaci ukazuju na loše projekte, a iz grada najavljuju penale za izvođače

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Maja Repić

12/07/2021

-

20:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Istovremena rekonstrukcija ulica na više lokacija Beograđanima je dobro poznata slika, a nije novost ni da se rokovi za završetak radova, gotovo bez izuzetka, probijaju. Iz tog razloga, kroz neke delove grada godinama je moguće proći samo pešaka.

Ulica Cara Dušana završena je sa više od 500 dana kašnjenja, međutim članovi Inicijative Srce grada kažu da je obnova samo delimično gotova i da nema upotrebnu dozvolu.

"Gde god se okrenete oko sebe radovi su daleko od završenih. To nisu samo finalni radovi, to su rupe i prepreke koje građani, pogotovo oni stariji ili slabovidi ili ljudi sa nekim posebnim potrebama i majke sa decom imaju problem da savladaju", kaže za Euronews Srbija Đorđe Miketić iz inicijative Srce grada.

Radovi su uveliko u toku i u Crnotravskoj i Ulici Save Maškovića na Banjici kao i na Bulevaru Patrijarha Pavla, gde se rekonstrukcija izvodi u nekoliko faza.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u izjavi za Euronews Srbija najavio je kaznene penale i zabranu novog angažmana za građevinske firme koje su probile rokove. Kašnjenje međutim delom pravda, nepredviđenim radovima.

"Nije uvek sve do kompanija, pogodovo kada se radi u centru grada, naše instalacije su potpuno neuređene i kada otvorite ulicu vi nađete mnogo više priključaka za vodu i to je problematično. Ne radimo samo skidanje asfalta, već kompletnu rekonstrukciju ulica. To znači da radimo kompletnu novu kanalizaciju, zatim vodovodnu mrežu i mreže koje se tiču drugih instalacija - toplovod ili optički kablovi...", rekao je Vesić.

Radovi na Bulevaru Patrijarha Pavla od Ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka trebalo je da budu gotovi ovog proleća. Ekipa Euronews Srbija zatekla je samo jednog radnika, a novi rok za završetak radova je 1. septembar.

"Struku niko ne pita"

Bivši ministar građevine Dragoslav Šumarac smatra da su nedostatak radnika, neiskusni podizvođači i loše projektovanje glavni problemi građevinskih radova.

"Projekti su potcenjeni, struku skoro da niko ništa ne pita. Nažalost ministarka Mihajlović dok je bila u ministarstvu građevine uvela je neki projekat za građevinsku dozvolu. Na osnovu toga počinju da rade, kad počnu da rade onda tek vide da treba da preprojektuju i onda to produžava rokove, poskupljuje gradnju....", naveo je Šumarac.

Tri godine za tri kilometra. Tako se u najkraćem može opisati rekonstrukcija ulice Cara Dušana. Na drugim lokacijama situacija je nešto povoljnija, ali rokovi za kraj radova se bliže, a građani, poučeni iskustvom, sve manje veruju da će oni biti ispoštovani.

Rodić: Divlja gradnja osnovni problem

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je priprema 50 odsto projekta.

"Kad se rade ovako velike rekonstrukcije kao što su centrale gradske zone onda su nepredviđeni radovi neminovni, dobar situacioni plan prethodno, znači posebne instalacije vodovoda, kanalizacije, struje, gradnje i svega. Kad se ima to sve u vidu i kad su one merodavne i pouzdane onda se rokovi poštoju", rekao je Rodić za Euronews Srbija.

Kako je rekao, konkretno u ulici Cara Dušana bilo je preko 400 različitih divljih priključaka na koje izvođači radova nisu računali.

"Kod nas je jako prisutna divlja gradnja, prethodni radovi nisu bili prijavljeni, nisu ucrtani i to je osnovni problem", dodaje Goran Rodić.

Euronews TV

On je rekao da je to bilo očekivano kada su u pitanju ulice kao što su Cara Dušana i Karađorđeva, koje nisu decenijama rađene, a oko njih su nikla gradilišta.

"Ipak je dobro da se sada sve uradi, jer onda nećemo decenijama imati novu rekonstrukciju", kaže za Rodić.

Komentari (0)

Srbija