Aktuelno

SRBIJA TUGUJE Policija u školama, u OŠ "Vladislav Ribnikar" muk, protest sindikata ispred Ministarstva prosvete

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/05/2023

-

08:47

SRBIJA TUGUJE Policija u školama, u OŠ "Vladislav Ribnikar" muk, protest sindikata ispred Ministarstva prosvete
SRBIJA TUGUJE Policija u školama, u OŠ "Vladislav Ribnikar" muk, protest sindikata ispred Ministarstva prosvete - Copyright Tanjug/Sava Radovanović/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija tuguje za žrtvama dve masovne pucnjave koje su se odigrale u razmaku od nepunih 48 sati. Prvo je trinaestogodišnjak u sredu ujutru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je dvadesetogodišnji mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Trinaestogodišnji napadač u OŠ "Vladislav Ribnikar" nalazi se u Klinici za neuropsihijatriju, dok je napadač iz Mladenovca saslušan i određen mu je pritvor.

Ključni događaji:

  • Napadaču iz Mladenovca određen pritvor
  • U pritvoru je i otac dečaka koji je pucao u školi na Vračaru
  • Učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" vraćaju se na nastavu od srede u ciklusima
  • Ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku
  • Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo
  • MUP poziva građane da od danas predaju svoje nelegalno oružje
  • Patrole policije od danas blizu svake škole, tržnog centra, u parkovima, na trgovima

20.10 Otvoreni donatorski računi za podršku porodicama nastradalih

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su otvoreni donatorski računi za podršku porodicama tragično nastradalih i povređenih u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Na inicijativu roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“ i nekadašnjih učenika škole iz zemlje i inostranstva , a uz saglasnost Saveta roditelja, preko kojeg je inicijativa i dostavljena školi, otvoreni su donatorski dinarski i devizni računi na koje fizička i pravna lica mogu uplatiti novčana sredstva. Sredstva sa ovih računa namenjena su isključivo za podršku porodicama tragično nastradalih i povređenih učenika i radnika obezbeđenja. Više informacija na sajtu OŠ "Vladislav Ribnikar".

18.35 Protest opozicije ispred Narodne skupštine

Protestni skup opozicije, "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistava u Srbiji, počeo je ispred Narodne skupštine. Protest se održava i u Novom Sadu na Trgu slobode. Kako javlja reporter Euronews Srbija, pročitani su zahtevi organizatora, a na skupu, kako je rečeno, neće biti političkih govora. Kako je navedeno rok za ispunjenje zahteva je 12. maj. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews

18.20 Miščević, Žiofre i Ben David sutra povodom Dana Evrope odaju počast stradalima

Povodom Dana Evrope, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David sutra će se obratiti javnosti i odati počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji. Oni će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji otkriti cvetnu instalaciju u obliku srca na Kalemegdanu, pored spomenika Pobednik, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

17.27 Plenarna sednica u Strazburu počela minutom ćutanja

Plenarna sednica u Strazburu počela je minutom ćutanja za žrtve masovnih ubistava u Srbiji. Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je na početku majskog zasedanja izrazila saučešće porodicama ubijenih u ime te institucije.

"Drage kolege, prošle nedelje su se desile dve uzastopne pucnjave sa smrtnim ishodom u Srbiji. Počinioci ovih napada moraju biti izvedeni pred lice pravde. Porodici i prijateljima svih žrtava, od kojih su većina deca, Evropski parlament izražava iskreno saučešće. Naše misli su sa porodicama ubijenih i povređenih. Zamolila bih vas da ustanete kako bismo minutom ćutanja odali poštu stradalima", rekla je ona.

17.25 Ministarstvo: Nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar" će se uvoditi postepeno

Beogradska osnovna škola "Vladislav Ribnikar" od srede će biti otvorena za učenike, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete i preciziralo da to ne znači da od tog dana počinje i nastava, već da će se ona uvoditi "postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima". U saopštenju se, takođe, napominje da je danas organizovan produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda, u skladu sa Planom intervencije u krizi za tu osnovnu školu, u kojoj se prošle nedelje dogodilo masovno ubistvo. Opširnije u posebnom tekstu.

17.05 Jakov Milatović se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Podgorici

Novoizabrani predsednik Jakov Milatović danas se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Podgorici. "Sa velikom tugom sam primio vesti o tragičnim događajima u Srbiji. Uz nadu da se nikada više ovako nešto neće ponoviti, prenosim vam izraze najiskrenijeg saučesća! Crna Gora je mislima uz Srbiju i njen narod", napisao je Milatović, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

PES

 

16.50 Prosvetni radnici: "Školama potrebni psiholozi"

Govoreći o stanju u školstvu Ivana Bogdanović Tomović iz Kačareva, koja je danas prisustvovala protestu prosvetara, u izjavi za Euronews Srbija kaže da su školama potrebni psiholozi koji će raditi sa decom i držati radionice jednom nedeljno.

"Tako će primetiti svaku promenu koja se kod te dece desila koja će možda kasnije dovesti do ove tragedije. Mi ne treba da rešavamo posledice tako što ćemo poslati policajca. Koji policajac će pucati u dete, ja ne verujem da bi taj, ako je imao pištolj pucao u dete", rekla je ona.

Na to se nadovezao i nastavnik Zlatko Rahević iz Sente koji kaže da je najveći problem u tome što nema dovoljno zaposlenih u stručnim službama.

"Ako jedna škola ima 22 ili 23 odeljenja, ona ne može da ima zaposlenog pedagoga ili psihologa na 10 odsto, zato što po sistematizaciji moramo da imamo preko 24 odeljenja da bi škola mogla da ima zaposlene. Recimo, naša škola koja ima 23 odeljenja, ima psihologa na 50 odsto i pedagoga na 60 ili 70 odsto. To znači da mi nemamo kome često da se obratimo kada iskrsne neki problem", kaže on u izjavi za Euronews Srbija.

Euronews

16.19 Leskovac: Ostavka načelnika psihijatrije zbog fotografija sa replikama oružja

Načelnik psihijatrije Opšte bolnice u Leskovcu Goran Tojaga podneo je ostavku, izjavio je danas direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević. Dimitrijević je za RTS objasnio da je Tojaga ostavku podneo iz moralnih razloga zbog starih, ali sada aktuelizovanih fotografija sa replikama oružja na društvenoj mreži "Fejsbuk". Ministarka zdravlja Danica Grujičić je ranije u telefonskom razgovoru rekla direktoru leskovačke Opšte bolnice da preduzme neke mere povodom tih fotografija, koje su se delile na društvenim mrežama.

15.32 Đukić Dejanović: Roditelji da ne insistiraju na pričanju dok ne sazri potreba deteta za odgovorima

Roditelji ne treba da insistiraju na pričanju dok ne sazri potreba u detetu da im da odgovor, a svi oni roditelji koji imaju dilemu kako da razgovaraju trebalo bi da odu u savetovalište, izjavila je danas psihijatar Slavica Đukić Dejanović.

Smatra da najveći broj roditelja spontano oseća šta treba da kaže, ali dodaje da svi oni koji imaju dilemu kako da kažu i razgovaraju sa svojom decom, treba da odu u savetovališta i kažu neka svojstva svog deteta i nešto o tom odnosu, kako bi taj njihov razgovor i roditeljska podrška bila atraumatska.

"Očigledno da moramo na sve maladaptivne situacije reagovati. Ako se problem ne reši kad je mali, biće veliki i onda je reakcija neuporedivo drugačija i teža" istakla je ona za Tanjug.

14.26 Uključenje reportera sa protesta prosvetnih radnika u Beogradu

Euronews

14.21 Petrović: Povratak dece u školu neće biti lak, biće to proces

Psiholog sa Filozofskog fakulteta Nikola Petrović izjavio je danas za Tanjug da povratak dece u školu neće biti lak, da će biti dug proces, ali da je najvažnija poruka koja se šalje deci jeste da se ovo retko dešava i da su male šanse da se ponovi. On je rekao da će svi pokušati da priđu deci na jedan okolišan način, neće ih direktno ispitivati o tome, već ako deca budu sama želela da pričaju, pričaće.

"Ono što je poruka koju mi šaljemo jeste da ćemo reći deci da se ovo jako retko dešava i da je mala šansa da se to ikada ponovi i da zato mogu da se vrate u školu i da mogu dalje da nastave da funkcionišu, samo što to neće biti lako. To će biti jedan proces. Siguran sam da će deci koja budu se budu vratila u tu školu, da će im biti jako teško. Da postoji neka mogućnost da se ta škola na brzinu renovira i da promeni izgled, to bi bilo savršeno, ali s obzirom na uslove i to kakva je trenutno situacija, mislim da to neće biti moguće", rekao je on za Tanjug.

14.05 Za predaju oružja građani mogu da kontaktiraju MUP, patrola dolazi na adresu

MUP je saopštio danas da građani ne moraju da donose oružje u policijsku stanicu, već mogu da kontaktiraju najbližu policijsku stanicu i patrola će doći na adresu da preuzme oružje i eksplozivne naprave.

Tom prilikom građani nisu u obavezi da daju svoje podatke ukoliko ne žele. Građani neregistrovano oružje, municiju i eksplozivne naprave mogu da predaju bez napuštanja svoga doma, pozivom najbližoj policijskoj stanici koja će uputiti patrolu na datu adresu i oružje preuzeti, navodi se u saopštenju MUP-a.

13.15 Protest ispred Ministarstva prosvete

Ispred Ministarstva prosvete u Beogradu počeo je protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, pod sloganom "Zaustavite nasilje".

Skup je počeo minutom ćutanja stradalima u tragediji koja zadesila OŠ „Vladislav Ribnikar“, ali i žrtvama kod Mladenovca. 

Euronews/Stefan Goranović

 

13.51 Ostojić: Prioritet MUP-a je zaštita bezbednosti učenika i zaposlenih u školama

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od danas je pojačano prisustvo policije, a tokom trajanja nastave obezbeđeno je stalno prisustvo školskog policajca, istakla je major policije Danijela Ostojić iz Uprave policije.  

Ona je naglasila da je jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i škola, kao i očuvanje mira i sigurnosti svih građana, navodi se u saopštenju MUP-a.

"U cilju zaštite ove najosetljivije kategorije lica i svih građana Srbije, u toku trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama obezbeđeno je prisustvo školskog policajca, kako bismo zajedno prevazišli ovu tešku situaciju u kojoj se nalazimo", rekla je Ostojić.

12.24 Kikinda: Uhapšen mladić koji je širio paniku u svom razredu

Policija u Zrenjaninu, po nalogu osnovnog javnog tužioca u Kikindi, uhapsila je A. S. (19) iz okoline Nove Crnje, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

On se sumnjiči da je, u grupi svog razreda preko jedne mobilne aplikacije, postavio crtež na kome je nacrtana učionica sa krvavim likovima koji leže pored klupa, dok jedan drži predmet sličan pištolju, što je uznemirilo učenike i njihove roditelje.

A. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.

11.47 Filipović: Razmišlja se o rekonstrukciji škole "Vladislav Ribnikar"

Načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović izjavio je da je juče na sastanku sa Savetom roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" odlučeno da od danas u školi počne produženi boravak za svu decu čiji roditelji nemaju gde da ih ostave, a da se vrata škole zvanično otvore u sredu, s tim što će svi učenici ulaziti na drugi ulaz, iz Svetozara Markovića.

U izjavi za Tanjug, Filipović je rekao da je Savetu roditelja prisustvovalo oko 60 roditelja i da je svako imao priliku da iznese svoje mišljenje, a da su se zahtevi roditelja uglavnom odnosili na izmeštanje učenika ili na rekonstrukciju škole. 

"Svako ko je ušao u tu školu, ima osećaj da treba da se izvrši rekonstrukcija, ne zbog toga što se desilo, već je i inače ta škola u stanju da je potrebna rekonstrukcija i razmišljaće se u tom pravcu. Kada je reč o izmeštanju učenika u druge škole, roditeljima je objašnjeno da to ne bi bilo dobro za decu jer bi ona prolazila kroz iste priče sa vršnjacima iz drugih škola, šta se i kako desilo, kako je izgledalo i deca ne bi imala priliku da završe sa tim", rekao je Filipović.

Dodao je da je, upravo iz tih razloga, lakše sve organizovati u toj školi, a da se nastava neće održavati po klasičnom modelu, već će se pratiti stanje dece i njihove potrebe.

Filipović kaže da su roditelji, posebno odeljenja 7/2 koje je i najviše pogođeno tragedijom, imali dodatna pitanja i da veruje da će za sutrašnju sednicu obezbediti nekog iz tužilaštva i MUP-a, kako bi dao odgovore na postavljena pitanja roditelja.

11.06 Brkić: U Srbiji 90 slučajeva izazivanja panike, privedeno osam maloletnika

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić izjavio je danas da je prethodnih dana u Srbiji registrovano 90 slučajeva ugrožavanja sigurnosti i izazivanja panike, od toga 24 na internetu, a da je privedeno osam maloletnika.

Brkić je za RTS rekao da su na području Beograda registrovana 43 slučaja ugrožavanja sigurnosti i izazivanja panike, pet osoba je privedeno, a podnete su četiri krivične prijave - tri zbog ugrožavanja sigurnosti, a jedna zbog izazivanja panike i nereda. On je apelovao na nasavnike i roditelje da razgovraju sa decom i da im objasne da bilo koja objava koja im možda liči šaljivo.

10.32 Uhapšen muškarac u Boru zbog nošenja replike pištolja

Policija u Boru uhapsila je J. Š. (21) iz tog grada, koji je u nedelju u popodnevnim satima, šetajući po Borskom jezeru, za pojasom nosio repliku pištolja i na taj način uznemirio prisutne građane, saopštio je danas MUP Srbije. On je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

10.21 Četvoro dece stradale u školi na Vračaru biće sahranjeno danas

Četvoro dece, koje je trinaestogodišnji K.K. ubio u pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, biće sahranjeno danas. U školu koja je bila poprište nezapamćene tragdije danas je otvoren produženi boravak za decu mlađih razreda, ali kako javlja reporterka Euronews Srbija ni jedno dete nije dovedeno u školu. Tu su trenuno samo policija, zaposleni i poneki roditelj.

U školi je muk, a ispred škole građani se i dalje opraštaju od stradalih ostavljajući sveće, cveće, igračke... Od srede bi postepeno trebalo da počne sa nastavom sa skraćenim časovima u toj školi, a sada je u fokusu psihološka podrška roditeljima i deci. Iako će zvanično od srede početi nastava ona bi trebalo, prema planu, da bude skraćena i prilagođena deci i njihovim potrebama, a individualno će se odlučivati kada će dete da se vrati u školu. 

U školi je, kako javlja naša reporterka, prisutno pojačano prisustvo policije, a osim na oba ulaza u školu policija u u ulici i kod Treće gimanzije koja se nalazi odmah pored škole "Vladislav Ribnikar" i u kojoj je nastava danas počela.

Euronews

10.16 Tišma: Dinamiku vraćanja u školu treba da odrede roditelji i deca

Školska psihološkinja Branka Tišma rekla je za Euronews Srbija da je u ovom trenutku vađno da se obezbedi sve što je potrebno kako bi se deca u školi sada osećala bezbedno kako fizički, tako i emotivno.

"Tu dinamiku oko vraćanja u školu treba da odrede roditelji i deca. Važno je da se obezbedi sve što je moguće da se deca osećaju što bezbednije i fizički i emotivno. Ovo su jako veliki emotivni napori. Teško je proći pored ove slike imate u glavi sve što se dešavalo posebno onima koji su direktni učesnici. Svi mediji su preplavljeni informacijama o ovome. Otežano je suočavanje sa emocijama, boli gubitnom strahovima. Kad se malo sve nešto smiri kreće se u proces tugovanja. Najbitnije je to da prođe i da omogući da se krene dalje, dok se to ne dogodi sve će stajati", rekla je ona.

Euronews

 

09.40 Žiofre: Stalo nam je do Srbije, ovo utiče na sve nas

Ambasador Evropske unije (EU) i šef Delagcije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da su tragedije koje su se dogodile prethodnih nekoliko dana potresle i Delegaciju EU i njega lično i poručio da je "EU sa Srbijom i razume da je ovo trenutak bola.

"Ovo utiče na sve nas u Delegaciji, deca nekiih mojih prijatelja su pohađala tu školu, imam prijatelje čija deca pohađaju tu školu. Mislim da su svi u Briselu i državama članicama osetili bol", rekao je Žiofre za RTS.

9.15 MUP Srpske podigao stepen aktivnosti nakon tragedija u Srbiji

Pojačano dežurstvo policajaca u školama s ciljem povećanja bezbednosti učenika i osoblja tokom nastave, jedna je od mera koje je predložila Vlada Republike Srpske, potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

MUP Srpske će, kaže, pojačati mere koje je i do sada obavljao u saradnji sa drugim sektorima kada je bezbednost dece u pitanju. On je rekao da javnost u Srpskoj ne treba da bude zabrinuta, posebno u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, maloletničke delinkvencije, narkomanije, prenela je RTRS.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić naveo je da je na sednici Vlade Republike Srpske, zbog dešavanja u beogradskoj školi, doneta odluka o poštravanju mera u školama, a najavljena je i zabrana korišćenja mobilnih telefona. 

08.53 Po dva policajca u školama u Beogradu

Od danas će u svim školama u Srbiji biti prisutni policijski službenici i to sve do kraja nastave, koji će preventivno delovati. 

"Pored školskih policajca, angažovani su i policijski službenici opšte nadležnosti, uprave saobraćajne policije i kriminalističke policije. Poseban akcenat  je stavljen na dolazak učenika, odlazak i za vreme odmora”, rekla je za Tanjug Indira Hamzabegović, školski policajac Policijske uprave Stari grad. 

Ona je precizirala da su sve škole u Beogradu pokrivene sa po dva policijska službenika u obe smene, što znači da je na Starom gradu po smeni angažovano 36 policijskih službenika. 

Tanjug

"Uloga školskog policajca je unapređenje bezbednosti u školama i  učenika, sprečavanje, suzbijanje i rasvetljavanje  krivičnih dela i prekršaja u zoni škola", rekla je Hamzabegović. 

Prema njenim rečima, postojaće maksimalna saradnja policijskih službenika sa direktorima, pedagozima, osobljem u školi i đacima. 

"Što se tiče otkrivanja oružja i psihoaktivnih supstanci, uloga policijskih službenika je preventivno delovanje, a u slučaju saznanja da neko od učenika poseduje nešto od oružja, oruđa i psihoaktivnih supstanci, to će podrazumevati i pregled tog učenika. Takođe su angažovani i radnici fizičko tehničkog obezbeđenja, sa kojim imamo saradnju", rekla je Hamzabegović. 

08.35 U OŠ "Vladislav Ribnikar" samo policija i osoblje, nema dece u boravku

U školi "Vladislav Ribnikar" gde se dogodila nezapamćena tragedija kada je učenik sedmog razreda ubio osam đaka i čuvara škole, jutros nije bilo nikoga sem osoblja škole i pripadnika policije, javlja reporterka Euronews Srbija. Iako je od danas otvoren boravak, a deca bi od srede postepeno trebalo da se vraćaju u školu, nezvanično ni jedan učenik nije danas došao u boravak.  Ispred glavnog ulaza u školu je policija i primetno je prisustvo policije u okolini škole, javlja naša reporterka. Osim na oba ulaza u školu policija u ulici kod Treće gimanzije, koja je danas počela sa radom.

Euronews

07.32 Od danas policajci u svim školama u Srbiji 

U svim školama u Srbiji, od danas od 8 časova pa sve do kraja nastave biće prisutni policijski službenici koji će preventivno delovati, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Stevandić je rekao da će u toku ove godine MUP zaposliti novih 1.200 policijskih službenika.

"Već sutra od osam časova, pre početka nastave, u svim školama u Srbiji, a ima ih oko 1.800. biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave koji će preventivno delovati da ne dođe do prekršaja i sprečavati njihovo izvršenje“, rekao je Stevandić u nedelju za RTS. 

Angažovanjem dodatnih 1.200 policajaca, kaže, obezbediće se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o bezbednosti učenika i zaposlenih.

"Poseban akcenat stavićemo i na učenike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja i psihoaktivnih supstanci", rekao je Stevandić.

Naglasio je da će, osim u zonama škola, u narednom periodu biti pojačano angažovanje policijskih službenika na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana - na trgovima, ulicama, železničkim i autobuskim stanicama, sportskim priredbama.

E-Stock/Stanislav Nedelja

 

07.00 Od danas predaja neregistrovanog oružja u MUP-u, bez posledica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je građane koji poseduju neregistrovano oružje da ga od danas, 8. maja do 8. juna ove godine, predaju najbližoj policijskoj stanici. Načelnik Odeljenja za oružje iz Uprave za upravne poslove MUP-a Jelena Lakićević istakla je da tokom ovog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, kai i da ne moraju da dokazuju poreklo oružja.

"Pozivamo građane koji poseduju nelegalno oružje da se odazovu ovom pozivu, obrate najbližoj policijskoj stanici i predaju oružje za koje nemaju isprave o oružju“, poručila je Lakićević, navodi se u saopštenju MUP-a.

Precizirala je da se poziv odnosi na sve vrste oružja, automatsko kao i svako drugo oružje, minsko-eksplozivna sredstva, delove za oružje i municiju koju su građani protivpravno držali.

06.30 Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je gostujući u Dnevniku 2 mere koje će uslediti nakon dva masovna ubistva na Vračaru i u kod Mladenovca, u kojima je ubijeno 17 ljudi. Kako kaže, u pitanju su "veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo". Opširnije u posebnom tekstu.

06.00 Ružić podneo ostavku

Minsitar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku, a u pismu upućenom predsednici Vlade Ani Brnabić navodi da je ostavku "momentalno ponudio onog dana kada se dogodila i tragedija".

"Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi", napisao je u pismu.

Komentari (0)

Srbija