Aktuelno

Ministarstvo: Nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar" će se uvoditi postepeno

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

17:32

Ministarstvo: Nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar" će se uvoditi postepeno
Ministarstvo: Nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar" će se uvoditi postepeno - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska osnovna škola "Vladislav Ribnikar" od srede će biti otvorena za učenike, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete i preciziralo da to ne znači da od tog dana počinje i nastava, već da će se ona uvoditi "postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima".

U saopštenju se, takođe, napominje da je danas organizovan produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda, u skladu sa Planom intervencije u krizi za tu osnovnu školu, u kojoj se prošle nedelje dogodilo masovno ubistvo.

"S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečijih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike. To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima", ističe se u saopštenju.

"Nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima. Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira", dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, organizovana stručna podrška profesionalaca iz domaćih najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume.

"Takođe, nakon (u nedelju) održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života. Ministarstvo naglašava da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ 'Vladislav Ribnikar', u najboljem interesu učenika. Takođe, škola i Školski tim će roditelje učenika obaveštavati putem redovnih kanala komunikacije", piše u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, napominje da je danas počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak, i biće realizovan svakog narednog dana.

"I u ovoj situaciji Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka", ističe se u saopštenju. 

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ "Vladislav Ribnikar" i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija. 

Ovaj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta) su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna – učenicima, nastavnicima, roditeljima. Taj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija