Aktuelno

Da li će besplatni vrtići biti takvi za sve: Grad neće subvencionisati boravak u privatnim vrtićima preko ekonomske cene

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ana Mihaljčić

13/05/2023

-

09:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio će da će od 1. septembra svi vrtići u Beogradu biti besplatni, ali to ne znači da svi roditelji čija su deca u privatnim vrtićima, često zbog toga što u državnim nije bilo mesta, neće imati nikakve troškove. Iz grada su za Euronews Srbija rekli da neće subvencionisati boravak dece u privatnim vrtićima preko ekonomske cene.  

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda za Euronews Srbija su naveli da će, kako je ranije najavljeno, od septembra Grad Beograd subvencionisati boravak dece u vrtićima u stoprocentnom iznosu ekonomske cene, kako u državnim tako i u privatnim vrtićima.

"Grad nema ni osnova ni mogućnosti da subvencioniše boravak u privatnim vrtićima preko ekonomske cene, te će tu razliku plaćati roditelji. Takođe, Sekretarijat će apelovati na privatne predškolske ustanove da cene budu prihvatljive za sve roditelje", kažu u Seketarijatu.

Koliko će roditelji plaćati za boravak dece u privatnim vrtićima

Ekonomska cena vrtića je oko 28.000 dinara po detetu. Grad je do sada subvencionisao 80 odsto te sume i za državne i za privatne vrtiće koji su u sistemu grada. Tako su roditelji za državni plaćali preostalih oko 5.500 dinara, a za privatni i više, u zavisnosti od cene koju je odredio taj vrtić.

Kada Grad bude pokrio kompletnu ekonomsku cenu vrtića, roditelji čija su deca u privatnim i dalje će plaćati onu razliku koja pređe ekonomsku cenu, a cena boravka u privatnim, razlikuje se od vrtića do vrtića. 

U javnosti su često iznošene kritike zbog nedostatka mesta u državnim vrtićima, ali i toga što se novi ne grade. 

Na ovogodišnjem konkursu za upis u beogradske vrtiće biće slobodno više od 14.000 mesta. Konkurs je trajao do 12. maja, a roditelji čija deca ne budu primljena imaće pravo na žalbe do sredine juna. Tačan broj dece koja ove godine traže mesto u državnim vrtićima, biće poznat nakon preobrajavanja prijava. Nadležni očekuju da će najveće interesovanje biti za vrtiće na Voždovcu, Zvezdari i Zemunu.    

Nadležni najavljuju izgradnju novih vrtića

Gradonačelnik najavljuje da će se graditi novi vrtići, ali i da će još privatnih ući u sistem subvencija. Iz Grada za Euronews Srbija odgovaraju da prioritet ostaje proširenje broja mesta ali da je projekat subvencionisanja privatnih vrtića umanjio liste čekanja i uvećao broj dece u predškolskim ustanovima.

Koliko je teško u nekim slučajevima doći do mesta u državnim vrtićima, ilustruje primer porodice Petrović, koja je posle bezuspešnih pokušaja da dobije mesto u državnom, za svoje dete našla privatni vrtić.  

"Bilo je teško i bili smo knap sa vremenom. Ali eto, našli smo privatni vrtić koji nije bio baš kod nas u naselju, bio je malo dalje, ali ispostavilo se na kraju da je to dobra opcija. Bili smo zadovoljni. Male su grupe bile, bio je dobar kadar, bilo je više vaspitačica. Na kraju se sve dobro završilo", rekla je za Euronews Srbija Ana Petrović.

Kada su Petrovići 2017. godine podneli zahtev da upišu dete u državni vrtić u naselju Stepa Stepanović, nisu ni pretpostavili da će biti odbijeni.

"Ispunjavali smo sve uslove konkursa, oboje smo stalno zaposleni. Vrtić nam je prekoputa škole na 100 metara i nadali smo se iskreno da ćemo dobiti vrtić bez problema", rekla je Ana Petrović govoreći o iskustvu upisa svog deteta u vrtić. 

Nakon obrazloženja da su odbijeni jer u tom vrtiću nema mesta, Petrovići su podneli žalbu. Međutim, ponovo je usledio negativan odgovor.

"Onda se desilo to da smo bili u priličnom stresu i panici šta ćemo sad da radimo i gde ćemo da upišemo dete. Onda smo krenuli da se raspitujemo od ljudi čija su deca bila u privatnim vrtićima uz subvenciju grada. Nismo u tom trenutku znali šta da radimo. Nismo ni znali kako izgleda ta procedura i sa tom subvencijom i sa privatnim vrtićima, nismo dobili ni neke opcije drugih državnih vrtića u blizini. Bilo je vrlo stresno", ispričala je Petrović. 

U pokretu "Ne davimo Beograd" smatraju da umesto na subvencionisanje privatnih vrtića, budžet grada treba usmeriti na izgradnju novih. Upozoravaju na mogućnost da i ove godine 6.000 dece u Beogradu ostane bez mesta u državnim vrtićima.

"To je direktna posledica što je za vreme SNS izgrađeno samo 5 vrtića. Ja sam pre neki dan obilazila obećane vrtiće Gorana Vesića u predizbornoj kampanji, nula njih je do sada izgrađeno. S druge strane, grad je uložio više od 40 miliona evra za subvencionicanje privatnih vrtića. Mi smo napravili računicu i izašli sa planom 'Državni vrtić za svako dete' gde u prvih godinu dana planiramo da izgradimo minimum 8 vrtića na mestima gde su ona najpotrebnija kao što je Mirijevo, Stepa Stepanović, Stepojevac, Cerak i mnoga druga, a da u 4 godine izgradimo 30 vrtića", rekla je za Euronews Srbija odbornica Skupštine grada iz pokreta Ne davimo Beograd Natalija Stojmenović.

 

Komentari (0)

Srbija