Aktuelno

Orkanski udari košave u nedelju: Na snazi narandžasti meteoalarm, nepovoljni uslovi za vožnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2023

-

16:10

Orkanski udari košave u nedelju: Na snazi narandžasti meteoalarm, nepovoljni uslovi za vožnju
Orkanski udari košave u nedelju: Na snazi narandžasti meteoalarm, nepovoljni uslovi za vožnju - Copyright Tanjug/Tanja Valić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specifična atmosferska situacija iznad Evrope donosi nam veoma dinamične vremenske prilike, pa tako košava ni danas ne prestaje da duva. Najjače udare možemo očekivati u oblasti Banata gde će košava duvati na mahove brzinom povremeno većom od 70 kilometara na čas, kao i u Pomoravlju.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da vetar uvek duva od polja visokog ka polju niskog vazdušnog pristika.

Prema njenim rečima, tako je i sada zbog položaja anticiklona na severoistoku i ciklona na jugozapadu zbog kojih imamo istočno i jugoistočno strujnje, pa intenzitet košave zavisi od razlike u pritiscima ova dva sistema. Zbog relativno velike razlike u pritiscima vetar je ovoga puta veoma jak, čak i olujni, objašnjava ona.

Na snazi narandžasti meteoalarm

Olujni vetar duvaće i danas, pogotovo u Banatu i Pomoravlju, gde će udari vetra dostizati brzinu i preko 70 kilometara na sat. Zbog toga je i Republički Hidrometerološki Zavod Srbije upalio narandžasti meteoalarm za ove predele, što znači da je pojava opasna po bezbednost ljudi.

Zbog olujne košave, preporučuje se povećan oprez i izbegavanje boravka u šumskim komleksima i u parkovima. Oprez se preporučuje i svim učesnicima u saobraćaju zbog udara bočnog vetra. Osim toga, putevi će biti veoma klizavi zbog većeg zadržavanja vode. Dakle, vožnju treba prilagoditi aktuelnim vremenskim uslovima.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Slabljenje vetra prognozira se za subotu, ali već u nedelju ponovo počinje da duva olujna košava. Zbog specifičnog položaja anticiklona na severu stvorila se "bloking" situacija. To znači da polje visokog vazdušnog pritiska sprečava premaštanje ciklona dalje ka istoku usled čega se on duži vremenski period zadržava u oblasi Balkana i Italije. Stalni priliv veoma vlažnog vazduha sa Mediterana uzrokuje konstantno obrazovanje kišonosnih oblaka.

Prognostički modeli za narednih sedam dana najavljuju česte i lokalno intenzivne padavine koje u jugozapadnim i zapadnim predelima mogu uzrokovati izlivanje potoka i manjih reka.

Košava uobičajena u našem regionu

Jak jugoistočni i istočni vetar, odnosno košava, sprecifičan je za naše podneblje. Košava nastaje kada se vazduh premešta preko planinskog masiva Karpata pri čemu dobija na snazi i ubrzanju. Još veće ubrzanje ovo strujanje dobija na tzv. Gvozdenoj kapiji Dunava, odnosno u Đerdapskoj klusuri, gde se obično i beleže njegove najveće brzine.

Međutim postoji razlika da li će košava biti hladna ili topla. Naime, topla košava nastaje u situacijama kada se istočnije od nas nalazi anticiklon, dok je u Sredozemlju ciklon koji donosi otopljenje i do desetak stepeni.

AP Photo/Darko Vojinovic

 

Hladna košava nastaje kada hladan vazduh krene sa severoistoka Evrope ka Balkanu. Tada košava donosi hladnije vreme za pet do deset stepeni, što je trenutno slučaj.

Vetar jedva da staje i donosi lepše vreme

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano, sredinom dana i po podne uz promenljivu oblačnost, a kratkotrajna kiša ili pljusak mogući su tek ponegde na istoku i jugoistoku zemlje.

Vetar slab i umeren jugoistočni, na jugu Banata povremeno i jak. Najniža temperatura od 6 do 12°C, a najviša od 22 do 25°C, saopštio je RHMZ.   

U Beogradu će biti pretežno sunčano, sredinom dana i po podne uz promenljivu oblačnost. Vetar slab i umeren jugoistočni. Najniža temperatura oko 12°C, a najviša dnevna oko 25°C.   

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će biti prosečno toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 20 do 25°C, u nedelju lokalno i do 27°C, a samo će u Negotinskoj Krajini sledeće sedmice biti malo svežije, od 18 do 20°C.

Tokom dana biće promenljivo i nestabilno sa uslovima za lokalne pljuskove sa grmljavinom, koji će početkom naredne sedmice biti češći. U košavskom području od utorka umeren, povremeno jak jugoistočni vetar (košava), na jugu Banata i sa udarima olujne jačine.   

Komentari (0)

Srbija