Aktuelno

Protest poljoprivrednika: Traže veće subvencije i cene proizvoda kao na evropskim berzama

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

16/05/2023

-

13:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon neupešnih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici danas protestuju u više mesta širom Srbije. Predstavnici poljoprivrednika su nakon jučerašnjeg sastanka s predsednicom Vlade Anom Brnabić rekli da Vlada nije pokazala razumevanje za njihove zahteve. Nakon ovih neuspešnih pregovora, poljoprivrednici su odbili poziv na sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem uz obrazloženje da on ne može da im ponudi ništa što Vlada već nije. Stoga su dana održali proteste u nekoliko gradova..

Ispred zgrade Novosadaskog sajma je parkirano oko 60 traktora, a na protest su došli poljoprivrednici iz okline Novog Sada, iz Čeneja i Kisača, kao i poljoprivrednici iz okoline Vrbasa i Žablja. 

Reporter Euronews Srbija preneo je da su poljoprivrednici izašli na protest ispred zgrade Novosadskog sajma zbog istih zahteva zbog kojih su na ulice izašli i poljoprivrednici širom Srbije. Oni traže da minimalna subvencija po hektaru bude 300 evra, da se ukinu akciza i PDV na dizel, bolje premije za mleko, da minimalna subvencija po grlu krave bude 40.000 dinara, kao i da se cene poljoprivrednih proizvoda usklade sa onima koje su aktuelne na berzama u Budimpešti i Parizu. 

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je za Euronews Srbija da na jučerašnjim pregovorima u Vladi Srbije ništa nije prihvaćeno od zahteva poljoprivrednika, da je automatski odbijen zahtev u vezi sa dizelom i zastitnom cenom mleka. 

"Razmatralo se, sve je odbijeno. Posle je postojao poziv predsednika Republike, to se odlučuje na nivou udruženja. Danas je skupljanje, sutra ćemo videti", rekao je Slankamenac i dodao da poljoprivrednici koji gravitiraju ka Beogradu traže da se ide u prestonicu. 

Slankamenac je naveo da je sedam udruženja poljoprivrednika potpisalo zahteve, a da je više udruženja dalo podršku, kao i da će se zajedno dogovarati i organizovati. 

Vladan Višić iz Stare Pazove koji je učestovao na protestu u Sremu je reporteru Euronews Srbija rekao da je sa grupom poljoprivrednika traktorom krenuo u Beograd kako bi i tamo protestovali, da su stigli do Batajnice gde ih je, kako je dodao Višić, zaustavila policija. 

Slankamenac je na pitanje da li će se eventualno u petak priključiti najavljenom skupu u Beogradu rekao da se to još razmatra. 

Južnobanatski poljoprivrednici pridružili su se protestu blokadom ulaza u Bavanište.

Protest i u Požarevcu, blokada u Bogatiću

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca Nedeljko Savić za Tanjug je izjavio da će poljoprivrednici na protestima ostati sve dok se ne počne sa rešavanjem njihovih problema.

"U kontaktu smo sa drugim udruženjima i protesti se održavaju na više mesta, poljoprivrednici iz raznih mesta u Vojvodini se okupljaju u Novom Sadu, protesti su i u Šumadiji, Mačvi. Mi iz Braničevskog okruga smo se okupili u Industrijskoj zoni na ulazu u Požarevac. Tu smo sa traktorima, nismo blokirali put nego stojimo na jednoj od četiri trake", rekao je on.

Poljoprivrednici iz Mačve blokirali su centar Bogatića i tu će, kako je za Tanjug izjavio predsednik Udruženja proizvođača mleka "Naše mleko - Mačva" Milan Pajić ostati do daljeg.

"Blokirali smo centar, ljudii z naših okolnih sela se polako prikupljaju. Trenutno je ovde oko 50 traktora a neki ljudi su došli kolima. Najviše je mlekara, jer je ovo uglavnom stočarski kraj ali ima i ratara, čak i voćara, jer nas pogađaju isti problemi i zahtevi se odnose na sve", rekao je on.

Građanima Bogatića kaže Pajić, nije baš svejedno što im je centar grada blokiran, pa se i ljute zbog toga, ali kako kaže ljute se i poljoprivrednici, kao i da osim protesta nemaju drugi način da se izbore za svoje zahteve. 

Mlekari u protestnoj vožnji do Kraljeva

Protestna vožnja proizvođača mleka iz Mrčajevaca do Kraljeva, u kojoj učestvuje oko 60 traktora, krenula je danas u 10.30 časova. Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević izjavio je da, ukoliko protestna vožnja ne da rezultate i ukoliko se nakon nje ne postigne dogovor, na sastanku Udruženja razmatraće se šta dalje.

„Vlada ne može da ispuni naše zahteve, rekli su da su cene koje tražimo previsoke, uvoz svakako ne prestaje. Ovim pokušavamo da pokažemo da nema više poštovanja prema nama, proizvodnja mleka je totalno ugrožena", rekao je za Tanjug Palamarević. 

Dodao je da je iz dana u dan cena mleka sve niža i da se sada kreće od 20 do 35 dinara po litru za otkup. 

Sabor proizvođača agroprivrede Srbije: Zahtevi poljoprivrednika nerealni, podrška premijerki 

Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) danas je, povodom protesta, uputio podršku predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

"Zahtevi koji su juče ispostavila udruženja poljoprivrednika Vladi Srbije bili su nerealni i nesprovodivi. Planirano je da budu odbijena da bi se organizovali već pripremljeni protesti sa političkim primesama", saopštili su iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije. 

Poljoprivrednici juče na pregovorima u Vladi

Predstavnici više poljoprivrednih udruženja razgovarali su juče u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom skupštinskog Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

Poljoprivrednik Milan Pajić iz Udruženja proizvođača "Naše mleko" rekao je novinarima da obećanja koja su nagoveštavana nisu ispunjena.

"Rečeno nam je da su nam zahtevi suviše veliki", naveo je on. 

Đoka Ćurčić iz Udruženja "Inicijativa opstanak poljoprivrede" precizirao je juče da da će današnji protesti početi popodne, da će se održavati od Subotice do Kraljeva a ako ne bude odgovora, da razmišljaju o tome da u četvrtak krenu za Beograd.

Matković Miroslav iz "Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice" naveo je "da ih Vlada Srbije ucenjuje" jer, kako je rekao, moraju međusobno da se bore ratari sa stočarima kako bi opstali.

"Ovo je naš zajednički problem i svi bi trebalo da se ujedinimo", rekao je juče Matković.

Komentari (0)

Srbija